Възможностите за използване на индустрия 4.0 като инструмент на кръговата

...
Възможностите за използване на индустрия 4.0 като инструмент на кръговата
Коментари Харесай

Индустрията вече прави материали от отпадъци

Възможностите за потребление на промишленост 4.0 като инструмент на кръговата стопанска система бяха коментирани от представителите на Veolia, КЦМ, " Алкомет " и Aurubis

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Три образеца за кръгова стопанска система от бизнеса

Кръговата стопанска система се случва у нас и в чужбина
5 яну 2018
Икономика на кръговете

Кръговата стопанска система е нов тренд, който сплотява стопански напредък и запазване на околната среда, само че с цел да се наложи, е нужно съдействието на потребителите и бизнеса
5 яну 2018 Индустрията все по-често употребява разнообразни боклуци, с цел да ги трансформира в материали за произвеждане. Въпреки това има огромни запаси и с цел да се форсира процесът, е нужна по-добра връзка сред обособените компании, както и сред бизнеса и държавното управление. Върху това се съгласиха участниците в панела за кръговата стопанска система на третия годишен бизнес конгрес Индустрия 4.0, който се организира в Пловдив и се провежда от " Икономедиа ", община Пловдив и " Тракия тех ".

По образеца на природата

Кръговата стопанска система стартира в природата - там няма боклуци. Индустрията може да помогне за развиване на кръговата стопанска система, защото неща, които в предишното са се приемали за боклуци, през днешния ден се преработват от фирмите и се вършат потребни материали, уточни Румен Цонев, основен изпълнителен шеф на " КЦМ 2000 ".

По думите му обаче за това е належащо фирмите да поддържат връзка една с друга и да обменят информация. КЦМ да вземем за пример създава полупродукти, които съдържат мед. Те могат да се оползотворяват тук, в България и прилежащи страни. Трябва да намерим метод да ги превърнем в мед и да ги продаваме като мед, изясни Цонев.

Индустрията има потребност и от съдействието на държавното управление, сподели Цонев и даде образец с клинкера, който е боклук от металургичното произвеждане, само че може да се употребява за строителство на пътища. В момента обаче това напълно не е елементарно, изисква особено позволение от екоминистерството, защото клинкерът не се счита за материал за пътно строителство.

Трябват нововъведения

В актуалните електронни устройства се употребяват доста повече детайли, в сравнение с в старите, което съставлява предизвикателство пред преработването им, разяснява Ролф Куби, началник на представителството на Aurubis Group (собственик на медодобивния цех в Пирдоп) в Брюсел. В същото време Европа изостава в събирането на боклуци - за всеки 1 звук модифицирани електронни боклуци се губят 2 тона, защото не са събрани.

Процесът на преправка е сложен, което изисква новаторски решения, уточни Куби и добави, че през идващите години Aurubis възнамерява да влага над 500 млн. евро в технологии, които да разрешат преработването и преработката на комплицирани първични материали.

Примери от практиката

Като образец за потреблението на боклуци Куби даде практиката на Aurubis да доставя отпаден цинков оксид на компанията Grillo, която го преработва в цинков сулфат, който се употребява в разнообразни промишлености, като в процеса се получават мед и други метали, които се връщат назад при Aurubis. Възможности за оползотворяване има и при стоманения силикат, който се получава в огромни количества като боклук в цветната металургия, само че който може да се употребява като материал в строителството, добави Куби.

Пестенето на първични материали се постанова от самата бизнес логичност, счита ръководителят на управителния съвет на завода за алуминиеви произведения " Алкомет " Хюсеин Йорюджю. В началото използвахме 400 куб. м природен газ на звук продукция. След като направихме вложения, понижихме потреблението до по-малко от 100 куб. м. За газа се заплаща, понижението на потреблението се изисква от естествена бизнес логичност, уточни Йорюджю.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР