Възможностите на Путин се изчерпват, твърди военният експерт Франц-Щефан Гади.

...
Възможностите на Путин се изчерпват, твърди военният експерт Франц-Щефан Гади.
Коментари Харесай

Военен експерт: “Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната”


" Възможностите на Путин се изчерпват ", твърди военният специалист Франц-Щефан Гади. Решението за частична готовност може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната.

Обявената частична готовност основава доста проблеми за Русия, споделя военният специалист Франц-Щефан Гади в изявление за немската обществено-правна медия АРД. В последна сметка това може да намали още повече бойния дух на съветските войски. Той предизвестява обаче, че за Украйна войната също  " надалеч не е извоювана ".

АРД: Колко бързо частичната готовност, оповестена от съветския президент Владимир Путин и министъра на защитата Сергей Шойгу, може да влезе в действие и да повлияе на хода на войната?

Франц-Щефан Гади: В исторически проект тъй че може да се каже, че това е особено събитие. Но въпреки всичко би трябвало да се ясно, че в Русия към този момент няма конструкция на въоръжените сили, ориентирана към всеобща готовност, както по руско време. Това прави преценката за това какъв брой бързо тези елементи могат да доближат до фронта по-трудна.
Редакцията предлага
Във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, най-малко от съветска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход. 

АРД: Щом Русия не разполага с такава конструкция, къде биха могли да бъдат ситуирани новобранците?

Франц-Щефан Гади: Руската войска може да сътвори изцяло нови елементи, които да бъдат подготвени за известно време и по-късно да бъдат изпратени на фронта. Вторият вид е непосредствено да се попълнят редиците на някои тактически групи в, които имат лимитирана потенциал Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези елементи изтеглени от бойните дейности и изпратени назад в, с цел да се образоват с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците по този начин или другояче имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, с цел да могат да се възстановят и преоборудват навътре в страната. Те към този момент са на фронта повече от 210 дни, а опитът демонстрира, че след 200 до 240 дни се доближава до самобитен връх, след който моралът стартира да спада - а това е един от най-важните детайли във войната. Тук украинците имат ясни преимущества. 

Третият вид е новобранците да се употребяват за образуване на елементарни отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се употребяват за поддържане на разнообразни сектори от фронта, както към този момент вършат принудително мобилизираните елементи на така наречен национални републики. Такива единици могат да бъдат въведени в употреба в границите на няколко месеца.

АРД: Колко сериозен е фактът, че съветската войска не е готова за готовност?

Франц-Щефан Гади: За разлика от доста западни въоръжени сили, съветската войска няма обединен център за образование.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са минали главно образование и са отслужили военна работа преди години, само че по-късно не са били призовавани за извършения в запаса.

Най-важното сега е, че към този момент няма да могат да прекратят службата си до момента в който трае мобилизацията. Това единствено по себе си ще намали бойния дух, което може би най-големият проблем, отвън неналичието на подготовка.

АРД: Какъв може да е резултатът от частичната готовност?

Франц-Щефан Гади: Единственият резултат е да се удължат сраженията. Във войната на безсилие се прибавят нови войски, без да се усилва оперативният потенциал на съветските войски. Това е количествен метод за разрешаване на проблем с качеството. Не считам, че това ще обърне хода на събитията в интерес на Русия.

Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противоположен случай щеше да има заплаха Украйна да реализира още по-голям прогрес и в Донбас. 

Възможностите пред съветския президент за продължение на войната в Украйна се изчерпват, споделя Франц-Щефан Гади

АРД: Решението за частичната готовност нямаше как да бъде по-съкрушително. Дали това е обезверен ход?

Франц-Щефан Гади: Възможностите на се изчерпват и мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил осведомен, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл  се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската атака. В този смисъл настъпва нова фаза на войната.

АРД: Доколко несъизмерим може да бъде Путин може да бъде в тази нова фаза? Той още веднъж индиректно заплаши да употребява нуклеарни оръжия.

Франц-Щефан Гади: Използването на тактически нуклеарни оръжия в тази война по принцип не може да бъде изключено. Мисля, че заплахата е незначителна, само че в последна сметка единствено един човек знае сигурно - съветският президент. Подобна офанзива е част от военната теория на Русия. По-големият риск е незабавно откакто.

Въпросът е какво ще се случи, в случай че тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето страни няма да признаят анексиите. Какво ще стане, в случай че Украйна се опита да си върне, чието анексиране също не е прието от интернационалната общественост? Тук има повече незнайни, в сравнение с известни. Но аз имам вяра, че това е целенасочена тактика за заплашване на Запада и изключително на Германия.

Но Русия към момента има благоприятни условия и за стандартна ескалация с целенасочени набези против украинската гражданска инфраструктура. Руската войска може да бомбардира Харков или Киев и по този метод да нанесе съществени вреди.

***

Вижте и това видео от нашия списък: 
Разтърсващи фрагменти от едно освободено украинско село
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР