Възможностите на инициативата Три морета и българското председателство тази година

...
Възможностите на инициативата Три морета и българското председателство тази година
Коментари Харесай

Захариева: Тази година е време за прилагане на решенията в рамките на Три морета

Възможностите на самодейността " Три морета " и българското председателство тази година би трябвало да бъдат употребявани за показване на района като положително място за вложения и за възобновяване от рецесията.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представена от Българска национална телевизия. Тя е и народен координатор на самодейността, по време на онлайн конгрес " Три морета " 2021 година: Пътят към София ", проведен от Атлантическия съвет на Съединени американски щати.

" Политическите заявления не са задоволителни, нужна е всекидневна работа на държавните управления и частния бранш - акцентира тя. - От нас зависи да ускорим осъществяването на плановете, да притеглим нови вложения в района, да улесним бизнес контактите и свързаността сред жителите ", сподели Екатерина Захариева, която беше специфичен посетител преподавател на събитието.

Външният ни министър прикани за по-активно взаимоотношение сред обществения бранш и бизнеса като гаранция за постигането на задачите на самодейността, в която вземат участие 12 страни - членки на Европейски Съюз, подкрепени от Съединени американски щати, Германия и Европейска комисия.

" Убедена съм, че тази година е време за използване на решенията в границите на " Три морета ", сподели още Захариева.

Тя акцентира мощната поддръжка за самодейността от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, изразена в особено видеообръщение по време на срещата на външните министри и национални координатори предходната седмица.

Външният ни министър приветства декларирания от Съединени американски щати ангажимент да поддържа Инвестиционния фонд на " Три морета " с 1 милиарда $ за енергийни планове, а също и решението на Корпорацията за финансиране на интернационалното развиване (DFC) на Съединени американски щати да направи първа вноска с 300 млн. $. Тя посочи, че е от решаващо значение страните членки и сътрудниците от Европейски Съюз, Германия и Съединени американски щати да работят дружно за по-нататъшно разширение на Фонда както с обществен, по този начин и с частен капитал, и той да доближи задачата от 5 милиарда евро.

" Изграждането на доверие в целия район като атрактивен капиталов пазар с население над 110 млн. души се нуждае от целенасочена информационна тактика, включваща освен политици, само че и бизнес общности, неправителствени организации, медии. Уверени сме, че Атлантическият съвет ще продължи да ни поддържа в това начинание, разпространявайки положителните вести за „ Три морета " измежду американските вложители ", съобщи Захариева.

Външният ни министър показа целите на България в годината на председателството, измежду които са енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличението на транспортната и цифровата съгласуваност сред страните. Тя акцентира, че една от задачите на страната ни е и построяването на по-добра районна съгласуваност, в това число в технологиите и нововъведенията, като надгради постигнатото от миналогодишното естонско председателство.

" Високотехнологичните разработки в региона на дигитализацията, енергийната успеваемост и зелената стопанска система основават нови благоприятни условия за умна мрежа сред академични проучвателен и иновационни центрове, предлагайки шансове на нашите млади иноватори и ИТ експерти да останат да работят в района ", съобщи българският вицепремиер.

Сред участниците във форума бяха военачалник Джeймс Джоунс, изпълнителен шеф на програмата за " Три морета " в Атлантическия съвет, заместник-председателят на програмата дипломат Джорджет Мосбахер, Матю Бойс, заместник-помощник държавен секретар на Съединени американски щати, политически специалисти и вложители от двете страни на Атлантика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР