Възможност за европейско подпомагане за бизнеса представи днес по време

...
Възможност за европейско подпомагане за бизнеса представи днес по време
Коментари Харесай

До 150 000 лв. получават преработващи предприятия от ОПИК 2014 -2020 година

Възможност за европейско подкрепяне за бизнеса показа през днешния ден по време на осведомителна среща екипът на Областен информативен център – Благоевград. Разяснения по Условията за кандидатстване, допустимите претенденти, действия, разноски и нужни документи по процедура „ Възстановяване на МСП посредством възстановяване на енергийната успеваемост “ получиха представители на бизнеса от цяла Югозападна България.

Процедурата е по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014 – 2020 година и приемът на планови оферти по нея ще започва на 3 май 2022 година

От 25 000 лв. до 150 000 лв. ще получи всеки утвърден претендент – бенефициент по процедура „ Възстановяване на МСП посредством възстановяване на енергийната успеваемост “. Целта ѝ е даване на фокусирана поддръжка на българските дребни и междинни предприятия за възобновяване от икономическите последствия от разпространяването на пандемията COVID-19 посредством възстановяване на енергийната им успеваемост. Максималният интензитет на безвъзмездната финансова помощ е 50%, а остатъкът от общите възможни разноски по плана би трябвало да бъде съфинансиран посредством лични средства на претендента или със средства от външни източници.

Допустими участници са единствено претенденти, които са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани според Търговския закон или Закона за кооперациите, прецизираха от ОИЦ – Благоевград. Освен това, кандидат-бенефициентите би трябвало да имат завършени 2018-та, 2019-та и 2020-та финансови години и да дават отговор на условията за микро, малко или приблизително дружество. Важно изискване е претендентите да развиват своята съществена икономическа активност в бранш C „ Преработваща промишленост” според Класификацията на икономическите действия. Заложени са и условия за осъществени чисти доходи от продажби според от категорията на предприятието.

Допустими за финансиране по актуалната процедура са действия, ориентирани към възстановяване на енергийната успеваемост на предприятието. Средствата по утвърдените планове ще могат да се разходват за придобиване на машини, уреди, съоръжение, системи, строително-монтажни работи, представляващи дълготрайни активи. Освен това, възможни ще са и разноски за консултантски услуги за въвеждане и узаконяване на системи за енергиен мениджмънт в предприятията според условията на стандарт БДС EN ISO 50001/EN ISO 50001.

Подаването на планови оферти ще започва в 10:00 часа на 03 май 2022 година и ще продължи до 16:30 часа на 23 май 2022 година Изключително значимо при тази процедура е, че за финансиране ще бъдат препоръчани планови оферти, отговарящи на критериите за оценка, по реда на тяхното постъпване до привършване на финансовия запас. Затова и ОИЦ – Благоевград проведоха авансово показване на Условията за кандидатстване, с цел да могат кандидат-бенефициентите да приготвят плановете си и да ги подадат в оптимално къси периоди след пускане на същинското кандидатстване.

Подаването на плановото предложение по актуалната процедура се прави напълно по електронен път посредством електронната система ИСУН 2020, само с потреблението на годен Квалифициран електронен автограф.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР