Възможно ли е наистина да съществуват марсианци? Малки, зелени човечета, ...

Възможно ли е наистина да съществуват марсианци? Малки, зелени човечета,

Странният случай с вратата на Марс

Възможно ли е в действителност да съществуват марсианци? Малки, зелени човечета, които населяват или пък в миналото са обитавали Червената планета?

През последната седмица в интернет пространството се появиха изображения от марсохода Curiosity, предизвикали в значително смешки, истории и всевъзможни други тайни теории.

Става въпрос за фотография, която демонстрира забавна специфичност върху геоложкия обект Greenhough Pediment. На изображението се вижда нещо, което припомня на изкуствено издълбана в скалата врата.

Всъщност приликите са толкоз огромни, че мнозина започнаха да се майтапят, че това е входът на античен храм, извънземна крипта, портал към пъкъла или дори save-point за видео игра.

Учените обаче са на мнение, че обектът може да бъде пояснен по надалеч по-конвенционален метод.

" Това е доста любопитно изображение ", споделя за Live Science английският геолог Нийл Ходжкинс, който е изучавал геологията на Марс. " Но в резюме - за мен това не е нищо повече от резултат на естествена ерозия. "

Подобно е и мнението на професор Санджив Гупта от Imperial College London, който счита, че обектът е образуван като разследване от " естествени геоложки процеси. " Вътре в самата " врата " могат да бъдат видяни дълбоки пукнатини - нещо особено както за геологията на Земята, по този начин и на Марс.

" Пукнатината съставлява разчупване на скалата. Такива неща се срещат в обилие на Марс и Земята - няма потребност от трусове, с цел да се основат. Няма нищо необичайно в фотографията ", счита професор Гупта, който е работил с НАСА по задачата Curiosity.

Друга улика, която демонстрира, че обектът няма по какъв начин да бъде в действителност врата е нейният размер. Тя наподобява доста по-голяма, в сравнение с е в реалност, защото изображението е доближено. Реално размера на обекта е сред 30 см и 1 м. Това значи, че строителите са или в действителност доста дребни, зелени човечета или просто не съществуват.

И въпреки всичко, в случай че вратата не е врата, то какво е в действителност?

Според учените най-логичното пояснение е ерозия. Самата канара е построена от няколко разнообразни пласта, натрупвани в протежение на 4 милиарда години. Част от тях са по-меки и са останали уязвими за въздействието на марсианските ветрове.

На фотографията се виждат и отвесни пукнати, появили се във времето, които пресичат пластовете там, където се е образувал процепа. В резултат на естествената ерозия и пукнатините целостта на скалата се е нарушила и в даден миг от нея се е отчупила огромна канара, която по-този метод е оформила " входа " на " вратата ". Въпросното парче също може да бъде забелязано в левия ъгъл на фотографията.

Според учените всеки един скален блок, изолиран от цепнатини, рано или късно може да се отчупи и по този начин да сътвори геоложка специфичност, която за човешкото въображение да подсети за нещо познато.

Не е изключено и някое земетресение също да е подкрепило за образуването на обекта. В началото на месеца НАСА записва в региона трус с магнитуд 5.

Все отново марсоходът Curiosity ще продължи да търси живот на Марс.

Или най-малко признаци, че в миналото е съществувал там.

Източник: webcafe.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg