Възможно е на застраховката Гражданска отговорност“ заради предложения за промени

...
Възможно е на застраховката Гражданска отговорност“ заради предложения за промени
Коментари Харесай

На вниманието на шофьорите: С колко може да поскъпне „Гражданската отговорност“?


Възможно е на застраховката „ Гражданска отговорност “ поради оферти за промени в Кодекса за обезпечаване, предизвестяват от застрахователния отрасъл. От сектора показаха терзания, защото гражданската може да скочи до 600 лв. за водачите и до 10 000 лв. за презозвачите, а това ще докара до растеж на цените на стоките и услугите.

С какъв брой ще нарастне застраховката?
Снимка: bTV

С какъв брой ще нарастне застраховката?
Снимка: bTV

Промените плануват при пътнотранспортно произшествие в чужбина застрахователите да изплащат парите незабавно. От Министерството на финансите обаче отвръщат, че това са част от законодателните условия за влизането ни в еврозоната.

Ако гражданската нарастне, ще бъдат наранени над 3 милиона консуматори, а превозвачи ще усилят цените на услугите.

„ Българското национално бюро ще е длъжно да заплаща автоматизирано всяка една рекламация, която идва от непознато бюро “, сподели Ирина Абаджиева, юрист на Съюза за стопанска самодейност.

Според Европейския транспортен клъстер наложителната застраховка може да се вдигне, с цел да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „ Зелена карта “.
Позиция на Европейски транспортен клъстер
Снимка: bTV


„ Задълбочава се подозрението, че министърът на финансите прокарва текстове, които да пазят частни ползи отвън територията на Република България “, написа в своя позиция Европейският транспортен клъстер.

Реакция пристигна и от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

„ Заради бездействието и нежеланието за еластичност от страна на министър Велкова, с цялостна мощ ще се стовари тежестта на пакет „ Мобилност I “ и условията за командироване върху българските превозвачи “, гласи тяхната позиция.
Позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България
Снимка: bTV

Днес за повторно депутатите не събраха кворум на отрасловата комисия, с цел да решат въпроса. Вместо това се скараха. А дали ще нарастне гражданската, остана отворена тематика.

„ Предложението, което сме внесли, е 80% от това, което желаеха застрахователите “, сподели Мартин Димитров, ръководител на Комисията по икономическа политика.

„ Ние ще браним ползите на българските жители да не заплащат нараснала цена на застраховката “, сподели Александър Иванов, заместник-председател на Комисията по икономическа политика.

„ Нашето бюро е под мониторинг, в резултат на което то е задължено да изключва презастрахователен контракт, който при вероятно отпадане на този мониторинг, да няма нужда от презастрахователен контракт “, сподели Росица Велкова, длъжностен министър на финансите.

Министерството на финансите остава на мнение, че смяната в законодателството е нужна за влизането на България в еврозоната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР