Възможни са затруднения с доставката на пресни и сезонни продукти

...
Възможни са затруднения с доставката на пресни и сезонни продукти
Коментари Харесай

Чакат се проблеми с някои доставки на сезонни стоки

Възможни са усложнения с доставката на пресни и сезонни артикули от трети страни поради тежката обстановка, провокирана от ковид, предвижда пред Българска национална телевизия транспортният министър Росен Желязков. " Ще има усложнения изключително за някои артикули - пресни, сезонни, и то от страни, където комбинираният превоз е извънредно значим. Това са прогнози, само че не дотолкоз, колкото в Европа доставките биха били осуетени, по-скоро за трети страни ", сподели той. Според него сухопътният, морският превоз и железниците работят обикновено, тъй че доставките били обезпечени. Желязков сподели, че оповестените от Европейска комисия така наречен " зелени коридори " би трябвало да подсигуряват доставката на всички типове артикули. Приоритет обаче имат медикаменти и хранителни артикули, само че не би трябвало да има ограничаване и пред останалите артикули и материали.

Намаляване на цените на питателните артикули за нескончаем интервал от време предвижда шефът на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов. Според него, когато презапасяването намалее, търговците ще би трябвало да смъкват цените.

Цените на питателните артикули на борсата през последните две седмици вървят надолу, сподели Симов. Става въпрос за пшеницата, царевицата и слънчогледа. Поевтиняване има и при брашното. Задържа се цената на млечните артикули и на яйцата. Поскъпват обаче месото и цитрусовите плодове. По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите през предходната седмица борсовите цени на храните са поевтинели приблизително с 0,94 на 100.

" Няма да се учудя, в случай че при някои хранителни артикули се забележи по-продължително понижаване на цените, защото съм очевидец на презапасяване на популацията, купуваха се доста огромни количества хранителни артикули, аз съм уверен, че те не могат да бъдат изконсумирани за седмица и в идната седмица покупателната интензивност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да понижат цената, с цел да продадат останалите артикули ", счита Симов.

Цената на бензина и дизела в България се е намалила с съвсем 11% към края на този месец спрямо началото, демонстрират данни на Агенция " Митници ". Същевременно междинната борсова цена на суровия нефт вид Брент е паднала с 47,5% от съвсем 52 $ за барел към 2 март до 26,5 $ на 27 март. Спадът на цената на суровината стартира към 6 март.

Цените на горивата на бензиностанциите са реагирали на измененията една седмица по-късно - към 12 март. Така бензинът приблизително от 2,14 лева на литър през първата седмица на март последователно е поевтинял до 1,90 лева през четвъртата седмица на март, демонстрират данните на митниците.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР