Възложителите на обществени поръчки задължително ще публикуват договорите за подизпълнение

...
Възложителите на обществени поръчки задължително ще публикуват договорите за подизпълнение
Коментари Харесай

Ще въвеждат електронно възлагане на обществените поръчки

Възложителите на публични поръчки наложително ще разгласяват договорите за подизпълнение и всички анекси към контрактите. Освен това поетапно ще бъде въведена електронна платформа за възлагане на публични поръчки в страната. Това стана с приемане на промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП) на първо четене. От гласувалите 113 народни представители 97 бяха "за ", а 16 се въздържаха.
По време на дебатите от "БСП за България " обявиха, че по принцип поддържат електронното възлагане на публичните поръчки, само че ще се въздържат при гласуването. Според левицата измененията са импортирани късно и изпълнителите няма да имат задоволително време да се приготвят. Ще настояваме компании, които не са се разплатили с страната, не са си платили налозите, да не бъдат допускани до процедура за социална поръчка, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев. В нормативното пресъздаване и техническото осъществяване се крият рискове, които би трябвало да имаме поради, сподели Пенчо Милков от Българска социалистическа партия. Той предложи системата първо да бъде тествана и тогава да се вършат законодателни промени.
В отчета на комисията по правни въпроси се показва, че с измененията се вкарва наложителна електронна връзка. Прецизира се кръгът на лицата, които са задължени да заявяват персонални условия при присъединяване в поръчки.
Променени са наредбите, които уреждат допустимостта на подмяна или включване на подизпълнител при социална поръчка. Предвидена е глоба за непозволена подмяна на реализатор или подизпълнител, като се цели реализиране на дисциплиниращ резултат по отношение на страните по контракта.
С цел по-голяма бистрота се вкарва обвързване за възложителите да разгласяват на профила на купувача договорите за подизпълнение, а в Регистъра на публичните поръчки - съобщение с информация за всички спомагателни съглашения към договорите, без значение от правното съображение за тяхното изменение.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР