Възложих експертни проверки не само в спортното министерство, но и

...
Възложих експертни проверки не само в спортното министерство, но и
Коментари Харесай

Огромни злоупотреби в спортното министерство, започва разследване и на тотото! Финансирани ли са медии по втория начин?

 Възложих експертни инспекции освен в спортното министерство, само че и в прилежащите му сдружения, в това число и в Българския състезателен тотализатор. Това сподели служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов, след провелото се държавно съвещание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Има Национална тактика за младежта 2021-2030 година, която не е призната. В доста къс период Министерството направи отчет и изготви план за тази тактика и сега е раздадена на всички министерства за одобрение. Относно Националната стратегия за осъществяване на младежките действия по член 10а от Закона за хазарта. Тя се организира всяка година от 2017 година Много организации вземат участие в тези стратегии за предварителна защита на хазарта и други неприятни неща. На пръв взор прави усещане, че откогато програмата съществува и към 2 милиона лв. са заделяни за тези стратегии, е доста забавно, че за тази година са заделени 5 450 000 лева в случай, че сега при хазартния бизнес в България има единствено един състезател, а преди, когато е имало много други играчи, парите са били по-малко ", разяснява той.

Служебният министър обърна внимание на конкурс, който е бил разгласен от предшественика му. " Със заповед на е разгласен конкурс на 12 януари и той е бил преустановен на 27 януари. Интересно къс период за доста съществени тематики и доста съществени пари. Интересното тук е, че самият конкурс не е изработен по разпоредбите - без външни оценители и без критерии за присъединяване “, разкри Кузманов и продължи: " Другото, което прави усещане за класираните - вземат участие към 120 организации, от които 35 са класирани. Има организации, които са класирани и има организации, които не са. А тези, които не са класирани са с причини, които тези, които са класирани имат същите дефекти. Пълен субективизъм ", съобщи той и добави, че по една от тематиките в тези състезания вземат участие 4 компании, които печелят съвсем една и съща сума от 670 000 лева единствено по първо направление. По думите му след инспекция в регистрите се е открило, че в три от компаниите има свързани лица. " По мое разпореждане, защото не знаех, през вчерашния ден беше изкаран електронен автограф на Министерството на младежта и спорта, което води до подозрения до момента, в случай че някой е взел участие, по какъв начин ще го проверим дали има право да взе участие и дали не е някаква организация, която няма право да взе участие “, изясни той. Кузманов подчертава и на обстоятелството, че в интервала от 2017 до момента главните играчи в тези стратегии са съвсем едни, както и тези, които са ги спечелили. " Някои от тях са проработили по милиони левове в този интервал от четири години. Има забавни организации, които печелят, да вземем за пример Федерацията по ММА, Спортен клуб " ИПОН “, а това са организации, ориентирани към младежта, не толкоз ориентирани за спорт. Не са дребни сумите, не са за занемаряване “, добави още той и разясни, че сега стратегиите текат, като те ще приключат през септември.

Служебният министър даде обещание преустановяване на порочните практики и цялостна бистрота при провеждането на състезания. " Ще се викат външни оценители по този начин, както е по закон, а не както до момента - вътрешна комисия си избира кой, по какъв начин и за какво ", добави той. Говорителят на Министерски съвет Антон Кутев разяснява, че преди изборите Министерството на младежта и спорта е раздало 5 млн. лева по меко казано подозрителен метод при подбора на компаниите. " Става дума за пари, които би трябвало да бъдат давани за юношески действия, за предварителна защита на
хазарта и за предварителна защита на наркотични зависимости. Интересните неща са няколко - има компании, които от самото начало с съвсем идентични, идентични планове печелят, т.е. всяка една година има сдружения, които по един и същи метод и с еднакъв план си взимат пари, към този момент пета година. От друга страна прави усещане, че плановете, които печелят тази година, огромна част от тях са дотам са сходни, че умерено можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер. Лично аз допускам, че принтерът се намира в самото министерство ", сподели Кутев. Той посочи, че от четирите НПО-та, които са спечелили огромните суми от по 670 000 лева, три са свързани с лицето Петър Коларов.

" Той работи в медия . Три от тези финансирани, които са свързани с едно лице. Става дума за над 2 милиона лв., единствено за тази година, които са отишли в Неправителствени организации, в които има свързани лица. Тоест един човек е този, който най-вероятно е управлявал цялата тази работа. Част от финансиранията към НПО-тата са в действителност на спортни действия. Спомена се, че през всички тези години " ИПОН " е взимал пари по Програмата за неправителствените организации, макар че е състезателен клуб. Другият състезателен клуб, който от самото начало е бил финансиран като състезателен клуб, става дума за ММА, тук става дума за Станислав Недков - Стъки. Освен, че е взимал по 200 000 лева годишно за финансиране на спортния клуб, а най-после взима и 220 000 лева към този момент като Неправителствени организации, от които 120 000 лева единствено през тази година. С тези над 1 милион лв. финансирането, което Стъки е получил, може да разберете за какво стачкува пред президентството, а не пред Министерството на спорта ", разяснява Кутев. Той акцентира, че оттук насетне не би трябвало да се позволява пари да бъдат раздавани по този метод. От думите на служебния състезателен министър стана ясно още, че са прибавили още 10 квоти за присъединяване на наши състезатели на олимпийските игри в Токио. " Общо те станаха 32 с 37 състезатели. Очаква се, че ще имаме още няколко квоти в няколко типа спорт ", уточни той. Кузманов сподели, че е съумял да възобнови десетгодишната битка в България да има антидопингова лаборатория. " Беше взето решение на ОЛАДА лабораторията да бъде извадена от обсега на министерството на младежта и спорта с това, че има спор на ползи и тя мина към МОН, надлежно към СУ и в този къс период от 1 месец се опитахме с стеснен кръг експерти да защитим името на нашата лаборатория “, разгласи спортният министър и добави, че са подхванали процедура по нейното лицензиране, което чака скоро да стане факт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР