Възлагането на поръчки по метода ин хаус стана нарицателно за

...
Възлагането на поръчки по метода ин хаус стана нарицателно за
Коментари Харесай

Десислава Христова: Всички ин хаус договори имат аванси. Доста от проектите не са направени както трябва

Възлагането на поръчки по метода " ин хаус " стана нарицателно за корупция и се трансформира в циничен модел поради предплатените заплащания и избирането на избрани реализатори. 

" Това не е конкурс и няма спортно начало, с цел да има присъединяване на доста компании. Държавата взема решение на кого да разпореди – на който дава отговор на трите условия: да няма частно финансово участие; повече от 80% от оборота да е образуван от действия, предоставени от възложителя, и надзор върху сдружението, което ще е реализатор “, уточни Десислава Христова.

Според нея обаче в директивата тези 80% са нещо, което се разпорежда на доверие.

" Освен първият контракт за инхаус, който беше до Велико Търново, по-късно имаше още три – за още три лота, по-късно още един за скоростния път Видин – Ботевград, и още един за 84 свлачища.

Със свлачищата нищо не се случва. До Рилския манастир е приключено, по още 2-3 нещо се прави, по другите – нищо не се прави. Много пъти молих някой да попита министъра за това, тъй като е доста комфортно да вървиш с едни колби и да обясняваш по какъв начин някой е строил нелегално. Но действително това е бутафория и е позьорство, и пиар акция, тъй като всъщност не са това тематиките и не това е методът. Влиза в непознати пълномощия и това не е открития закономерен метод за взимане на проба ", разяснява Десислава Христова.

Тя уточни, че по всички инхаус контракти има задатъци.

" Искахме да създадем проверка на плановете, тъй като много от тях не са направени както би трябвало. Има една дълга сага. Стигна се даже до разследване и прокуратура. В последния ден, преди Караджов да ме махне, оставих публично писмо на сътрудниците си – какво би трябвало да се продължи. Нищо не е обсъждано и нищо не се случи.

Не мога да се дразня на хора, които не познавам, само че с Шишков сме седели на една и сме били сътрудници. Имала съм му доверие. Първата задача от Комитова беше да се преглеждат свлачищата ", уточни още Христова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР