Възходът на Китай като глобална сила беше придружен от забележителни

...
Възходът на Китай като глобална сила беше придружен от забележителни
Коментари Харесай

Daily Sabah: Значението на китайската инициатива Един път, Един пояс

Възходът на Китай като световна мощ беше съпроводен от забележителни вложения в няколко районни и трансконтинентални начинания, като най-значимата е самодейността „ Един пояс, веднъж “ (BRI), която започва от китайския президент Си Дзинпин през 2013 година Проектът получи доста внимание през последните години, от политици до бизнес водачи, Китай до съседите му, Азия до Европа и отвън нея.

Идеалите за необятна ангажираност, взаимен принос и споделени изгоди са централни за " Един път, Един пояс ". Стратегията за развиване има за цел да усили свързаността и съдействието сред Китай и няколко районни участници, в това число Монголия, Русия, евразийските страни, Централна и Западна Азия, Пакистан, други страни от индийския субконтинент и Индокитай.

Това е голяма сбирка от капиталови планове, които имат капацитета да трансформират международната среда за развиване както в народен, по този начин и в интернационален мащаб. Цялото отношение на Китай към помощта и неговата всеобхватна визия за световните връзки се трансформираха с " Един път, Един пояс ".

Сегашният еднополюсен международен ред се трансформира, а интернационалните връзки стават все по-многополюсни. " Един път, Един пояс " е глобализираща мощ, защото извежда вътрешната стопанска система на Китай посредством понижаване на комерсиалните бариери. Той има многостранна, световна и грандиозна тактика, която има капацитета да трансформира фрапантно актуалните интернационалните връзки.

Поради близостта си до втората по величина икономическа мощ в света и многото планове, които към този момент са в развой на работа или могат да бъдат издигнати в техните граници в бъдеще, страните в Централна Азия и Южен Кавказ може да са в положение да се възползват от обилни стопански и възобновяване на инфраструктурата вследствие на китайската самодейност.

Първо, защото тези страни нямат директен достъп до океана и основните морски направления за мореплаване, което съществено лимитира търговията, проектите на Китай за създаване на железопътни линии и пътища като част от „ пояса “ на " Един път, Един пояс " биха могли доста да подобрят тяхната съгласуваност.

Много страни в района нямат съответна транспортна инфраструктура и " Един път, Един пояс " може да помогне за облекчение на вътрешнодържавното придвижване на артикули и хора, както и да облекчи натиска върху държавните държавни управления да финансират по този начин нужните вътрешни планове. Освен това програмата " Един път, Един пояс " може да помогне за основаване на работни места и увеличение на данъчните доходи.

Регионалните страни биха могли да се възползват от по-широко съдействие по една самодейност като " Един път, ЕДин пояс ", която би могла да облекчи напрежението и да ускори връзките. Въпреки че районната интеграция към момента е в начален етап, планът ще отвори голям брой нови благоприятни условия за обвързване на района.

По-специално, с цел да се извлекат изгодите от засилената връзка със прилежащите и световните пазари, районното съдействие би трябвало да бъде засилено и ускорено, като в същото време се спомогне за свеждане до най-малко на незначителните негативни последствия от самодейността. Този метод ще обезпечи районно доближаване, образование и потребление на опциите на " Един път, Един пояс ".

Проектът към този момент принадлежи на целия свят. Той е напоен с история, само че се стреми към бъдещето. Той е фокусиран главно върху Азия, Европа и Африка, макар че е наличен за всички сътрудници. Той обгръща доста народи и области, разнообразни етапи на развиване, разнообразни исторически обичаи, разнообразни култури и религии и разнообразни привички и метод на живот.

Това е изпитание за спокойно развиване и икономическо съдействие, а не геополитически или боен съюз. Инициативата бързо набира значение като платформа за основаване на международна общественост на споделени бъдеще.

" Един път, Един пояс " предизвиква интернационалната търговия и взаимоотношенията сред хората, усъвършенства междунационалното съгласие и отстранява културните бариери за реализиране на мир, единение и триумф.

Инициативата има за цел да трансформира световната известност на Китай посредством интернационалните връзки и съдействие, като акцентира популяризирането на Китай като преобладаваща фигура за Азия.

Планът открива рамката за стопански и обществен напредък с посочени цели като стимулиране на икономическия разцвет, поддръжка за стабилно развиване, развиване на интернационално съдействие и взаимно съгласие и поощряване на световния мир и непоклатимост.

По сходен метод въздействието на самодейността върху интернационалните връзки и развиването може да спомогне за бързия стопански напредък на разрастващите се страни, като засилено улеснение на търговията и по-малко търговски бариери за повишение на междинния приход на китайските поданици и усилване на подвижността на работната мощ.

Показателно е, че това е приобщаващ и взаимен развой на напредък, а не извънреден китайски клуб. Той не прави идеологически разграничения сред страните и не взе участие в игра с нулева сума. Държавите са добре пристигнали да вземат участие в напъните, в случай че желаят.

" Един път, Един пояс " се придържа се към философията на Пътя на коприната за мир и съдействие, неприкритост и приобщаване, взаимно образование и споделена облага. Той натъртва на координацията на политиките, инфраструктурната връзка, безпрепятствената търговия, финансовата интеграция и по-силните връзки сред хората. Той трансформира мислите в каузи, визията в действителност, а начинанието в обществен артикул, добре оценен от интернационалната общественост.

Превод: СМ

* Рукаяя Анвер е академик в Международния университет Рифах в Пакистан, лекар по медии и информационни проучвания.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР