Възходът на автоматизацията засега оказва пренебрежителен ефект върху пазара на

...
Възходът на автоматизацията засега оказва пренебрежителен ефект върху пазара на
Коментари Харесай

Световната банка: Роботите няма да вземат всички работни места

Възходът на автоматизацията към този момент оказва високомерен резултат върху пазара на труда в международен мащаб, счита старши икономистът на Световната банка, макар постоянно срещаните мрачни прогнози, че хората ще бъдат сменени от машини.

Работните места в индустрията в напредналите стопански системи понижават през последните две десетилетия, само че възходът на същия бранш в Източна Азия компенсира повече от задоволително тази загуба, съгласно годишен отчет на основаната във Вашингтон финансова институция.

“Този боязън, че роботите отстраняват работни места, не е подсилен от доказателства към този момент, ” счита старши икономистът на Световната банка Пинелопи Коджану Голдбърг.

„ Докладът за развиването на света “ за 2019 година е следващото изпитание от страна на учени, консултантски компании и държавни управления за оценяване на резултата от новите технологии върху заетостта. Проучвания в предишното постоянно са планували, че автоматизацията ще унищожава повече работни места, в сравнение с основава.

В своя отчет обаче Световната банка показва, че естеството на работата в бъдеще ще еволюира. Технологичният прогрес в автоматизацията стартира да поема хиляди рутинни задания и ще отстрани доста нискоквалифицирани позиции в развитите стопански системи и разрастващите се страни, само че в това време основава благоприятни условия за разнообразни, по-продуктивни и по-креативни позиции.

“Това е четвъртата индустриална гражданска война, преди този момент имаше три други и във всеки случай ние успявахме да оцелеем, тъй че не може да се каже, че машините отстраняват изцяло хората, " споделя Коджано Голдбърг в изявление за Bloomberg. “В последна сметка, ние ще се пригодим. ”

Ефектът е високомерен в международен мащаб, само че съгласно отчета, заетостта в индустрията е паднала с над 10 процентни пункта в последните две десетилетия в страни, като Англия, Испания и Сингапур, защото служащите са се пренасочили от производството към бранша на услугите.

Междувременно делът се усилва в някои разрастващи се страни, като Виетнам, където е повишен от 9% през 1991 година до 25% през 2017 година

В бъдеще служащите е по-вероятно да имат по доста работи в хода на своята кариера, което се дължи главно на възхода на стопанската система на краткосрочни контракти и епизодични задължения, вместо да работят на една и съща позиция за един и същи шеф в продължение на десетилетия, съгласно Световната банка.

Притежанието на разнообразни умения ще бъде все по-важно, се споделя в отчета. Вместо не до такава степен напредналите умения, които могат да бъдат сменени от технологиите, работодателите ще търсят все по-вече хора с напреднали познавателни умения, като сложно разрешаване на проблеми, екипна работа и гений в областта на разсъжденията и общуването.

За да облекчат този преход, държавните управления би трябвало да подсигуряват универсално минимално равнище на обществена отбрана, съгласно Световната банка. Една алтернатива може да включва предлагането на застраховка без значение от заетостта, защото бъдещите чиновници евентуално ще препускат от едно работно място към друго.

Една сфера за терзание за Световната банка е резултатът, който софтуерните промени ще окажат върху разрастващите се страни в Африка и на други места, които се надяват да доближат по-развитите страни.

В предишното тези райони можеха да разчитат на това да разрастват стопанските системи си, като се възползват от ниското възнаграждение в личните си страни и отварянето си към задграничната търговия.

Заплатите обаче не са от такова значение, в случай че машините заменят повече хора, което би попречило на напъните на тези страни да наваксат, съгласно Коджано Голдбърг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР