Въздушният транспорт трябва да премине към възобновяеми енергийни източници в

Въздушният транспорт трябва да премине към възобновяеми енергийни източници в ...

Меркел: Авиотранспортът трябва бързо да премине към възобновяема енергия


Въздушният транспорт трябва да премине към възобновяеми енергийни източници в близко бъдеще. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на национална авиационна конференция на летището в Берлин, съобщи ДПА.

На конференцията, която отчасти се проведе в дигитален формат, канцлерката призова за "разрушително подновяване". "И то не в някакъв момент, а възможно най-бързо, тъй като производствените цикли в авиационната индустрия са много дълги", добави тя.

Меркел посочи, че подкрепя например, използването на синтетични горива, като в същото време призна, че в момента има проблеми с капацитета и цената, предаде БТА.

Главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор отбеляза, че горивата, произведени с помощта на "зелено" електричество, са 10 пъти по-скъпи от стандартните реактивни. "Ще се справим с това само в сътрудничество с държавата", подчерта той.

Като даде за пример слънчевата енергия, Меркел изрази увереност, че цените ще спаднат. Тя припомни, че като министър на околната среда през 90-те години не е вярвала, че слънчевите панели ще станат печеливши.

Шпор каза още, че Lufthansa планира преди германските федерални избори през септември да върне на държавата финансирането, предоставено й в условията на пандемия.

"Бяхме една от първите компании, спасени от правителството. Стремим да бъдем и една от първите компании, които ще изплатят спасителното финансиране", посочи той.

Миналата година германската държава, заедно с Австрия, Белгия и Швейцария, предостави 9 милиарда евро държавна помощ, за да може Lufthansa да продължи дейност, припомня ДПА.

Източник: manager.bg