„Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения

...
„Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения
Коментари Харесай

Захариева: Ударите в Сирия няма да влошат отношенията София – Москва

„ Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите връзки София – Москва, само че България е част от Европейския съюз и Нато, част е от интернационалната общественост и няма по какъв начин да приветстваме и да сме удовлетворени от потреблението на химическо оръжие”, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „ Тази неделя” по bTV.

Тя изрази вяра, че обстановката ще се върне към интернационалното право и дипломатическите разноски.

„ Ескалацията сред Москва и Вашингтон е налице. Тя ескалира постоянно”, добави Захариева.

На въпрос дали страната ни е изцяло уверена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е виновен за химическата офанзива в Дума, Захариева разяснява, че има доста основателни подозрения за това.

„ От шестте потвърдени пъти, в които е употребявано химическо оръжие в Сирия, за четири беше потвърдено сигурно, че оръжието е употребявано от Асад”, добави Захариева.

Според външният ни министър не е евентуално България да бъде потърсена, с цел да стане част от по-широка коалиция против държавното управление на Башар Асад. „ Това, към което се стреми цялата общественост е да се премине към осъществяване на резолюцията на ООН”, сподели Захариева.

Според нея въздушните офанзиви в Сирия няма по какъв начин да саботират следствието на ОЗХО дали в Дума в действителност е употребявано химическо оръжие.

„ Международното право беше жестоко нарушено с осъществяването на следващата химическа офанзива в Сирия. Разбира се, не е идеалната обстановка, в която няма решение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за осъществяване на тези въздушни удари”, добави външният ни министър.

Според нея ударите в Сирия по никакъв метод няма да доведат до нова бежанска вълна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР