Въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните да върви със задължителна

...
Въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните да върви със задължителна
Коментари Харесай

За безплатна детска градина настояват от ВМРО

Въвеждането на наложителна предучилищна за 4-годишните да върви със наложителна детска градина за всички фамилии. За това упорстват от Вътрешна македонска революционна организация, партията е съдружен сътрудник на ръководещите от ГЕРБ.

В момента в Народното събрание се преглеждат промени в Закона за учебното и предучилищното обучение, които вкарват наложителна забавачка от 4-годишна възраст. В момента предучилищното обучение е наложително, когато децата навършат 5 години. В законопроекта, направен от просветителното министерство, се предлага с намаляването на възрастта страната да поема и таксите за градина на фамилиите, които получават обществени помощи.

Според Вътрешна македонска революционна организация обаче това ще е спомагателна обществена помощ и слага в неравностойно състояние работещите родители. Аргументът е, че задължението за предучилищно обучение ще е обвързване за всички родители без оглед на обществения статус. " В същото време едните ще заплащат такса, а другите, които към този момент са прикачени към обществената система като ползватели на друг тип обществени заплащания, са освободени от това обвързване. По този метод с изключение на чисто дискриминационния детайл се припокриват няколко финансови потока от държавния бюджет към избрани групи хора. Това е втора, трета, а от време на време и пета обществена помощ за избрани фамилии ", показват от партията.

" Категорично се възпротивяваме на това и продължаваме да настояваме за изцяло безвъзмездни детски градини за всички деца. Ако това не е допустимо в границите на сегашния бюджет, то дано най-малко за тази образователна година да бъде признато нашето предложение за безвъзмездна градина да се сложи аршин междинната работна заплата за страната. Тя все още е към 1200 лева Така при двама работещи родители това значи 2400 лева, разграничени на 4-членно семейство, границата за 2020 година би трябвало да стане най-малък приход от 600 лева на член от фамилията за безвъзмездна детска градина. А от 2021 година несъмнено би трябвало да се създаде модел на изцяло възнаграждение на таксите на всички деца от страна на страната ", декларират от Вътрешна македонска революционна организация.

Въпросът с таксите беше обсъждан и на съвещанието на парламентарната комисия по обучение в сряда. Тогава от ГЕРБ обявиха, че решението дали детските градини да са безвъзмездни би трябвало да се остави на общините, защото забавачките са главно отговорност на локалната власт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР