Въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е важна стъпка

...
Въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е важна стъпка
Коментари Харесай

МТИТС: Въвеждането на регистър на автосервизите ще подобри пътната безопасност

Въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е значима стъпка за подобряването на пътната сигурност . Това разгласи заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов, по време на разискването на работните планове на Закон за придвижването по пътищата, Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства, оповестиха от МТИТС.
По думите му тази смяна е залегнала в плана на новия Закон за пътните транспортни средства, който регламентира условията към пътните транспортни средства, изискванията и реда за тяхното одобрение, регистрация и инспекция на техническата редовност, както и разпоредбите, по които ще работят техническите служби и пунктове.
Заместник-министър Ангел Попов посочи, че ще бъде основан обществен указател на сервизите с цялостна информация за местонахождението, чиновниците и тяхната подготовка, като е планувано сервизите да дават минимална гаранция за осъществените поправки.
„ Паралелно с това ще се надгради регистърът на техническите прегледи, като ще се сътвори електронен механически паспорт, в който автосервизите и техническите пунктове ще отразяват всички поправки, механически инспекции, промени в структурата и регистрирани катастрофи. Така ще може да се наблюдава действителното положение на всеки автомобил “, съобщи Ангел Попов. Той добави, че в закона са написани в детайли условията за осъществяването на покупко-продажби с коли и смяната на собствеността, като се вкарва регистрационен режим при продажбата на нови или втора ръка аварийни елементи.
„ Целта на тези промени не е да се затварят сервизи, а всички да излязат на ярко и да работят при идентични правила и надзор, което ще докара до по-ясна регулация на бранша и ще понижи нелоялната конкуренция “, уточни Ангел Попов.
Законодателното предложение планува още всички рейсове, които правят междуселищни транспорти на разстояние повече от 30 километра да бъдат оборудвани с колани за пасажерите, сподели заместник-министърът. „ Към момента условието е пасажерите да поставят колани единствено в случай че в рейса има такива, само че ние считаме, че коланите са извънредно значими за спасяването на човешки живот и за това е нужно всички рейсове да имат такива “, посочи Ангел Попов.
По отношение текстовете в новия Закон за водачите на моторни транспортни средства заместник-министър Ангел Попов разгласи, че се облекчава реда за продължение периода на годност на разрешенията за образование на претендентите за водачи. Той съобщи, че при теоретичния изпит ще бъдат понижени изпитните въпроси, като в същото време ще бъдат добавени интерактивни видеоклипове за оценка на усещанията на претендентите. При практическия изпит ще се сътвори правно съображение за обжалване и смяна на резултата.
Завишава се контролът към психическите лаборатории посредством въвеждането на 5-годишен период на регистрация, като е планувано да се лимитира активността на психолози, които правят нарушавания.
Днес започва общественото разискване на работните планове на трите закона. След разглеждането на всички постъпили оферти, законите ще бъдат оповестени публично за публично разискване. Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията ще прегледа всяко предложение от браншовите организации, с цел да се реализира допустимо максимален резултат и публично единодушие по измененията в законодателството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР