Въвеждането на мораториум върху плащането на банкови задължения, заради пандемията

...
Въвеждането на мораториум върху плащането на банкови задължения, заради пандемията
Коментари Харесай

Двойно по-малко изкупени лоши дългове заради мораториума върху банките

Въвеждането на мораториум върху заплащането на банкови отговорности, поради пандемията от ковид, е довело до два пъти по-малък размер на изкупените неприятни задължения и увеличение на междуфирмената задлъжнялост през 2020 година Това демонстрират данните показани от Асоциацията по ръководство на вземанията.

Общият размер нововъзложен дълг към компании за ръководство на вземания намалявапрез 2020 г.намалява до 741.6 млн. лв.. Година по-рано той е бил 832.3 млн. лв., а през 2018 година възлизаше на 1.418 милиарда лв.. Тенденцията на спад продължава и през първото тримесечие на 2021, само че данните все още не отразяват обективната картина, показват от Асоциацията за ръководство на вземания (АУВ).

„ Колкото и оптимистични да наподобяват цифрите, истината е, че финансовите провокации предстоят. Отчасти, по-ниските размери, предоставени за събиране се дължат на мораториума на банките. Той даде глътка въздух на клиентите в усложнение, само че и отсрочи проблеми, на които занапред ще станем очевидци в края на 2021 година “, разяснява Райна Миткова, ръководител на АУВ. Според нея е допустимо някои семейства да останат неприятно сюрпризирани от по-високите суми, които би трябвало да платят за заемите си.

Изкупени задължения

На пазара на изкупени дълговесе следи още по-голямо намаляване. През цялата 2020 година общият им размер е малко над 507.5 млн. лв., до момента в който през 2019 година този индикатор се равнява на 1.362 милиарда лв.. Броят случаи на изкупен дълг за 2020 година е 101 731, до момента в който през 2019 той е двоен – 208 423 случая.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР