Въвеждането на гаранции се доказа като ефективен механизъм в борбата

...
Въвеждането на гаранции се доказа като ефективен механизъм в борбата
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП предлагат банкови гаранции и публичен регистър за отпадъците

Въвеждането на гаранции се потвърди като ефикасен механизъм в битката против сивия бранш, написа в претекстовете към предложенията.

© Надежда Чипева Два разнообразни прокета за промени в Закона за ръководство на отпадъците са внесли в Народното събрание депутати от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. От левицата желаят Да се вкарат банкови гаранции за всички лица, извършващи действия с боклуци, без значение от типа на боклуците. В момента сходни гаранции има за дейностите, свързани с оползотворяване на черни и цветни метали, както и излязло от уотреба електрическо съоръжение.

Групата на ГЕРБ пък предлага да се сътвори обществен указател за вноса на отпадъци, оползотворяването им, метода, по който ще се случва това и други Такава база данни има и сега към екоминистерството, само че тя е със мощно стеснен достъп с оправданието, че става дума за сензитивна информация, а и информацията не е систематизирана.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предложенията на двете партии следва да бъде прегледано в обособените парламентарни комисии. Те наподобява идват в отговор на направените още през януари оферти за решаването на проблемите с отпадъците от Българската стопанска камара, Асоциацията на рециклиращата промишленост и Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка. Тогава организациите настояха точно за въвеждането на банкови гаранции при осъществяването на действия с всички типове боклуци, които да важат и за търговците на боклуци.

Гаранция за всички

Депутатите оферират въвеждането на банкова гаранция в размер на 15 000 лева за всяко сдружение и по 5000 лева за всяка площадка, на която се планува да бъде осъществявана активността. Банкова гаранция се планува и за дейностите, свързани с така наречен търговци или брокери на боклуци, когато те не включват работи с боклуци на избрана площадка. В тези случаи те ще би трябвало да заплащат по 20 000 лева, излиза наяве от предлженията.

Самите гаранции ще бъдат безусловни и неотменяеми и ще се издават в интерес на министъра на околната среда. Чрез тях банката поръчител се задължава при първо документално поискване от страна на министъра да преведе сумата по сметка на министерството. Гаранция ще се дава за едногодишен интервал, като ще се продължава или възобновява всяка последваща година през интервала на деяние на разрешението за боклуци минимум един месец преди приключване периода на действието й.

Още ограничения

Целта на предложенията е да се вкара идентичен юридически режим за дейностите с всички типове боклуци, както и за лицата, извършващи търговия и ходатайство при покупко-продажби с боклуци, излиза наяве от претекстовете към предложенията в закона.

От Българска социалистическа партия оферират и въвеждането на 24-часово видеонаблюдение във всички площадки. Към сегашния миг тази мярка се ползва единствено за площадки, на които се правят действия с боклуци от черни и цветни метали, както и за лицата, оператори на уреди и съоръжения за отнасяне или депониране на битови боклуци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР