Въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 няма да бъдат ревизирани. Възможността

...
Въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 няма да бъдат ревизирани. Възможността
Коментари Харесай

Кацаров: Наложих тези мерки, за да спася живота на хората

 Въведените ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 няма да бъдат ревизирани. Възможността за налагане и на локдаун остава. Той разясни, че ограниченията са краткотрайни и при възстановяване на обстановката ще бъдат анулирани. Това съобщи в предаването на Дарик " Реактивно ",с водещ Йовка Йовчева, министърът на опазването на здравето. 

Служебният министър призна, че има недоразумения и неточности при организацията и използването на новите ограничения, само че беше безапелационен, че " зеленият документ “ не е въведен в последния миг, а попада още в заповедта му с ограничения от 7 септември. 

Работи се по разнообразни разновидности за връщане на децата в учебно заведение, първо за тези от 1 до 4 клас, заяви служебният още здравният министър.

Сертификатът бил въведен още в заповедта от 7 септември

" С изненада виждам по какъв начин някой хора споделят за какво в последния миг. Сякаш забравихме, че на 7 септември, когато издадох предходната заповед с ограничаващи ограничения и ограничихме потенциала на доста действия, тогава същите политически водачи, които през днешния ден ме подлагат на критика тогава ми желаеха оставката и ме упрекнаха в дискриминация поради " зеления документ “, разяснява в ефира на Дарик доктор.

Сертификатът не е нещо, което е паднало през вчерашния ден от Луната - той съществува в това число и в моята заповед, която влезе в действие на 7 септември, а беше издадена на 2 септември, акцентира още той.

Служебният здравен министър изясни, че е заставен да издаде тези краткотрайни ограничения със " зеления документ “, с цел да може да подсигурява лекуване на всички, които ще се нуждаят в идващите седмици.

За документа – ползва го с отвращение, с цел да се спасят човешки животи

Служебният здравен министър призна, че е имал първоначално запаси към имунизациите против Ковид и това било естествена реакция на доста негови сътрудници, поради това, че препаратите не са минали нормалните до тогава изпитания като периоди. По думите му обаче имунизацията в международен мащаб, която надвишава 6 милиарда дози демонстрира успеваемостта и сигурността на имунизациите.

По отношение на документите сподели, че продължава да ги счита за " извънредно неподходяща мярка “.

" Правя го с отвращение, върша го, с цел да спася живота на хората – за това го върша. Изобщо не съм си трансформирал мнението във връзка с документите и правата на хората, само че още веднъж ще кажа, че висшето богатство е животът на хората “, разяснява още той на въпрос за позициите му отпреди месеци за документа като дискриминация.

Локдаунът също нарушава още по-драстично правата на хората. Той беше прилаган дори три пъти към този момент, а напролет на предходната година беше цялостен локдаун, дори и придвижването беше неразрешено при 10 души инфектирани в страната – помните КПП-тата, уточни още служебният здравен министър.

Той заяви, че през днешния ден е обсъждал с организации на родителите и с министъра на образованието опциите да се провежда по този начин образователния развой, че най-малко да бъдат върнати в учебна среда децата от 1 до 4 клас. Работи се интензивно в тази посока, сподели министърът.

Нищо няма да бъде променяно, ограниченията нямат опция

" Отново моля към жителите, не желая да ви тревожа, не желая да стъпвам на страховете на хората по никакъв метод, само че като човек ви приканвам – дайте да съблюдаваме тези ограничавания, в наш интерес е. Аз ще поема цялата политическа отговорност за това, което става, само че в случай че ние всички не се стегнем, ще платим доста висока цена “, съобщи още доктор.

По мотив апелите за оставката му от разнообразни политически сили той разяснява: " Оставете ги политиците – те са в предизборна акция. Разбирам ги, желаят да извлекат политически дивиденти на мой тил. Нека да ги извлекат, само че да се оправим със обстановката “.

Д-р Кацаров беше безапелационен, че нищо няма да бъде променяно, тъй като няма опция на това, което се подхваща. " Тези хора, които в този момент желаят оставката ми – чухте ли някой от тях да предлага различно решение? “, попита той.

Ще имаме по 1 000-1 500 нови пациенти в лечебните заведения на всеки два дни

" Ако ние в този момент не реагираме след 10 дни ще ми кажете, че съм просрочен. В момента има 6 500 заети кревати в страната. За първите два дни на тези седмица има близо 10 хиляди позитивни случаи, от тях 1 000-1 500 души другата седмица първоначално ще бъдат в болница. И по този начин на всеки два дни ще прибавяме по 1 000-1 500, ще изписваме по 200-300, ще имаме по 100 умряли, и растежът в лечебните заведения ще е приблизително с по 1 000 нови пациенти на няколко дни “, очерта картината в страната здравният министър.

Той добави, че се прави всички допустимо да бъде пречупена наклонността на повишаване на броя на инфектираните и болните.

Призив за по-малко популизъм и политиканстване

" Законът е оставил мен да вземам решенията, нямам парламент зад тила си, който да застане зад решенията, както Сенатът във Франция да вземем за пример. Тук аз би трябвало да взема решението еднолично. Отговорността е моя и аз я нося. Приемам всички упреци, само че апелирам за малко схващане на обстановката и по-малко политиканстване и популизъм “, прикани още доктор Кацаров.

Няколко пъти той призна, че има недоразумения и неточности при въвеждането на последните Ковид-мерки,  които би трябвало да се поправят. Но добави, че екипът в министерството работи непрестанно.

" Защото нямаме време – някои споделят за какво не се вкара след месец – нямаме месец! “, безапелационен беше той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР