Във взаимоотношенията си котките приличат много на хората. Те общуват

...
Във взаимоотношенията си котките приличат много на хората. Те общуват
Коментари Харесай

Трябва ли да се намесваме, когато котките се бият?

Във взаимоотношенията си котките наподобяват доста на хората. Те поддържат връзка между тях, когато разделят едно витално пространство и в това другарство има доста нюанси. Възможно е двете писани да бъдат другарски настроени една към друга, да се ближат взаимно и да играят, спят и да се хранят дружно, а е допустимо и да не се понасят. И в двата случая може да зародят спорове. Как да постъпи стопанинът в обособените случаи?

Трябва ли да се намесваме, когато котките се бият?

Ако писаните са в другарски връзки между тях, ненадейно зародилият спор не е мотив за интервенция. Те ще разрешат сами разногласието си и ще се успокоят. Това, което би трябвало да направи стопанина, е да им обезпечи сигурност като отстрани чупливите или неустойчиви предмети там, където може да бъдат съборени. Приятелските дуели са метод за взаимоотношение сред котаците и наподобяват на разногласията сред другари при хората. Те нормално приключват с помиряване.

Ако двамата пухчовци обаче не се понасят, боевете сред тях може да бъдат доста съществени. Техните връзки ще се влошат след един гневен котешки пердах, по тази причина такива стълкновения би трябвало да бъдат прекъсвани незабавно.

Най-добрият метод е да бъдат напръскани с вода. Котките не обичат това деяние и в случай че бъдат пръскани с разпръсквач, това бързо ще охлади разгорещените пристрастености.

Добра тактичност е да се работи изпреварващо и да наблюдавате езика на котките. Още при първите прояви на експанзия при котките боят може да бъде предотвратен с разнообразни играчки за всеки от противниците, които да разсеят вниманието им. Ако котките към този момент са заели бойна поза, може върху тях да се хвърли шал и или одеяло, което ще приключи спора.

Ако боят сред котките към този момент е почнал, остава единствено да се разтърват двете настръхнали кълбета четина. За задачата стопанинът е добре да облече остаряло дебело яке и да постави плътни ръкавици, тъй като другояче ще пострада съществено.

 Котки

За да не пораждат обаче такива обстановки, добре е да не се основават мотиви за борба. Достъпът до котешката храна и играчки би трябвало да бъде изцяло свободен и за двете котки, както и другият запас, който основава напрежение - вниманието на стопанина. Играта, галенето и вниманието би трябвало да бъдат по равно и за двамата домашни питомци, с цел да не се основава възприятие за незадоволство е някое от тях. Това доста ще понижи напрежението и ще тушира бързо всеки евентуален пердах при котките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР