Във вторник влиза в сила регламентът на Европейската комисия за

...
Във вторник влиза в сила регламентът на Европейската комисия за
Коментари Харесай

България трябва да има план за икономия на около 300 млн. куб. м газ

Във вторник влиза в действие регламентът на Европейската комисия за 15-процентните доброволни спестявания на природен газ от страните членки до края на март 2023 година, които при нужда може да се трансфорат в наложителни ограничавания, само че от тях ще е обиден главно бизнесът. ден по-рано в формалния вестник на Европейския съюз и съгласно него всички страни от Общността би трябвало да разработят национални проекти за газовите спестявания.

За България това значи да понижи газовото си ползване, което през зимните месеци е към 2 милиарда куб. м, с към 300 млн. куб. м. У нас най-големият консуматор на природен газ са топлофикациите и най-много столичното сдружение, на което се пада към 1/3 от газовата консумация. Следват химичните торови фабрики и металургичните. Битовото отопление с газ обаче не влиза в регламента за спестяванията, само че това не значи, че потребителите не може да бъдат призовани да понижат температурата в домовете си посредством осведомителна акция и за икономическата изгода от това.

Предишното държавно управление на Кирил Петков не е е коментирало какво ще бъде подхванато във връзка с изискваната доброволна газова спестовност, служебното също към момента е прекомерно заето да се занимава с обезпечаването на синьото гориво, с цел да мисли за икономисването му. Макар че това също би могло да е част от организирането на доставки след прекъсването на съветския газ.

Редица европейски страни, измежду които и прилежаща Гърция, която е сносно снабдена и има нужната съгласуваност в европейските мрежи, съумяха да договорят с Европейска комисия изключения от това условие. България обаче не счита да желае такова, заявяваха предходните ръководещи. Предстои да се види позицията на актуалните, които би трябвало да подхващат ограничения, с цел да не се губи времето до сформирането на постоянен кабинет, а и да се употребяват топлите месеци преди зимата, за реализирането на икономиите.

От регламента, който включва и обезпечаването на газовите ресурси на Европа за зимата, излиза наяве, че страните ще са солидарни и в случай че някоя има повече от изискваните 80 % запълняемост на газохранилищата, ще би трябвало да показа запасите с тези, които не са съумели за реализиран изискваните размери.

Според документа страните членки ще имат правото да изключват потреблението на газ на избрани браншове, с цел да се задоволят сериозните потребности. За задачата ще се дефинират квоти за наложителното понижаване на търсенето. Националните ограничавания обаче не би трябвало да водят до неоправдани изкривявания на вътрешния пазар на съответната европейска страна.

Държавите членки следва също по този начин да могат да лимитират размера на своето наложително понижаване на търсенето, когато такова ограничение е належащо за максимизиране на доставките на газ за други страни членки и когато са в положение да показват доказателства, че потенциалът на междусистемните им връзки за експорт към други страни членки или вътрешната им инфраструктура за полутечен природен газ се употребяват за пренасочване на газ към други страни членки в най-голяма степен, показва се в регламента.

В същото време страните могат да плануват обезщетения и помощи за засегнатите от газовите спестявания браншове. Допуска се и въвеждането на търгове за икономисване на природен газ, при които на предприятията, приели да лимитират по поискване производството си и надлежно потреблението на газ, ще им се заплаща.

По данни на Европейската комисия, за реализиране на 15-процентните газови съкращения Европейски Съюз би трябвало общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.

Само за Германия намаляването на потреблението на синьо гориво би трябвало да е към 10 милиарда кубични метра.

След като Москва доста понижи доставките на газ за европейски страни през последните месеци, с този си ход Брюксел се приготвя за вероятно цялостно прекъсване на доставките за Европейски Съюз, напомня ДПА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР