Във вторник Комитетът по заетостта и социалните въпроси на Европейския

...
Във вторник Комитетът по заетостта и социалните въпроси на Европейския
Коментари Харесай

Брюксел търси начин да защити сезонните работници

Във вторник Комитетът по заетостта и обществените въпроси на Европейския парламент ще прегледа хипотетични нарушавания на законодателството на общността, свързани с работното време, здравето и сигурността на сезонните служащи.

След тревожни отчети за несигурната обстановка, пред която са изправени стотици хиляди трансгранични и сезонни служащи в Европейски Съюз, членовете на Екологичен потенциал ще обсъдят с Йосип Аладрович, министър на труда и пенсионните системи в Хърватия, Никола Шмит, комисар по заетостта и обществените права, и Джорди Готор, краткотраен изпълнителен шеф на Европейския орган по труда, по какъв начин да защитят правата на претовареност, здравето и сигурността на тези сериозни служащи по време на пандемията.

Работници от Румъния и други страни от Източна Европа обезпечават жизненоважна работна мощ във фермите в Германия, Франция и други държави-членки и подсигуряват продоволствената сигурност в цяла Европа. Други служащи от например Словакия дава обществени и дълготрайни грижи за възрастни хора в Австрия и други държави-членки. Европейската комисия издаде насоки, с цел да подсигурява, че мобилните служащи в Европейски Съюз, които са квалифицирани като сериозни служащи в битката против COVID-19, могат да доближат работното си място. Селскостопанският хранителен бранш е основен бранш, включен в актуалните насоки, изключително във връзка с сезонните служащи.

Депутатите ще прегледат обстановката, с цел да ревизират ограничения за предварителна защита на COVID-19 са задоволителни и дали техните права във връзка с работно време, ексклузивен труд и възнаграждение са нарушени, като по този метод се нарушава законодателството на Европейски Съюз.

Брюксел създаде огромен законодателен акт, регулиращ другите аспекти на подвижността, в това число свободното придвижване, командироването на служащи и координацията на общественото обезпечаване. Европейският орган по труда подсигурява, че разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на подвижността на работната мощ и координацията на обществената сигурност се ползват по обективен и ефикасен метод. На 5 май ръководителят на комитета Лусия Юриш Ничолсонова изрази дълбоката си угриженост по отношение на уязвимото състояние на сериозните служащи по време на рецесията COVID-19 в писмо до Европейския орган по труда.

На 7 май 73-ма български сезонни служащи, които не бяха позволени да влязат във Франция, бяха върнати у нас с полет от Париж. Стана ясно, че фирма-посредник за наемането на служащите, е внесла тъжба в Административния съд в Париж. Според признатите от Франция ограничения, от 17-и март в страната не се позволяват задгранични жители, а от 8-и април - и сезонни служащи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР