Във вторник IBM представи един от най-мощните европейски квантови компютри

...
Във вторник IBM представи един от най-мощните европейски квантови компютри
Коментари Харесай

В надпреварата за квантови компютри Германия получи тласък от IBM

Във вторник IBM показа един от най-мощните европейски квантови компютри в Германия , засилвайки напъните на страната да остане в конкуренцията за това, което се счита за основна технология на бъдещето , оповестява АП.

Квантовите компютри употребяват субатомни частици, с цел да заобиколят рестриктивните мерки на обичайна физика и да правят калкулации с надалеч по-високи скорости от даже най-бързите съществуващи суперкомпютри. Компаниите от ден на ден се надяват да употребяват квантови компютри, с цел да разработят нови материали, медикаменти или приложения за изкуствен интелект .

Новата система на IBM е първият квантов компютър на компанията отвън Съединените щати , където към този момент има над 30 такива компютъра. Той се намира в оборудване в Енинген , експлоатирано от изследователската организация Фраунхофер.

Германският канцлер Ангела Меркел сподели, че квантовите калкулации ще изиграят основна роля в напъните на страната да резервира " софтуерния и дигитален суверенитет ", като в същото време обезпечи мотор за стопански напредък.

" Разбира се, ние не сме сами в света с такива хрумвания ", сподели тя. " Съединените щати и Китай в частност влагат огромни суми . "

Меркел съобщи, че нейното държавно управление неотдавна е решило да усили финансирането си за квантови изчислителни проучвания с 2 милиарда евро през идващите пет години.

" Останалата част от света не спи в тази област ", ​​коментира тя.

IBM съобщи, че системата в Ехниген може да обработва 27 квантови бита или кубита по едно и също време . Мартин Джетер, ръководител на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, съобщи, че IBM се стреми да има постоянен квантов компютър, кадърен да обработва над 1000 кубита до 2023 година .
 Съединени американски щати основават квантов интернет, който не може да бъде хакнат
Съединени американски щати основават квантов интернет, който не може да бъде хакнат

17 национални лаборатории към организацията ще служат като гръбнак на бъдещия квантов интернет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР