Светът реагира на атаката на Азербайджан в Нагорни Карабах

...
Във вторник Азербайджан започна военна операция в отцепилия се регион
Коментари Харесай

Във вторник Азербайджан започна военна операция в отцепилия се регион Нагорни Карабах и поиска пълното изтегляне на арменските сили от планинската територия като предварително условие за мир.

През последните седмици Армения обвини Азербайджан в натрупване на войски и осъди блокадата на единствената му сухопътна връзка с Нагорни Карабах.

Продължете да четете

списъка на 4 елементаАзербайджан започва нова военна операция в Нагорни КарабахХуманитарна помощ влиза в Нагорни Карабах през Армения, АзербайджанСблъсъци между Армения и Азербайджан заради тежкото положение на хората в Нагорни КарабахАрмения призовава за помощ от ООН на Хуманитарната ситуация в Нагорни Карабахкрай на списъка

Подновяването на битките в региона идва почти три години след кратка, но брутална война с Армения за района, в която бяха убити повече от 6000 души.

Регионът е световно признат като част от Азербайджан, но има мнозинство от етническо арменско население, което се откъсна от контрола на Баку след война в началото на 90-те години.

Ето как светът реагира на боевете:

Армения

Арменският премиер Никол Пашинян призова Русия и ООН да предприемат действия за спиране на боевете.

„Първо, Русия трябва да предприеме стъпки и, второ, очакваме Съветът за сигурност на ООН също да предприеме стъпки“, каза Пашинян, чиято страна е във военен съюз, ръководен от Москва, в телевизионни коментари.

„Не трябва да позволяваме определени

хора, определени сили да нанесат удар на арменската държава. Вече има призиви от различни места за извършване на преврат в Армения.”

Министерството на отбраната на Армения отрече неговите войски да са присъствали в Нагорни Карабах.

Русия

Русия, която посредничи за прекратяване на огъня през 2020 г. и има мироопазващи сили в региона, призова за прекратяване на боевете.

„Дълбоко сме обезпокоени от рязката ескалация на ситуацията в Нагорни Карабах“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова на брифинг за пресата.

„Основното нещо е да предотвратим човешки жертви... основното е да убедим Ереван и Баку да седнат на масата за преговори“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Европейски съюз

ЕС осъди ескалацията в Нагорни Карабах и призова Азербайджан да спре военните си действия, каза в изявление върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия и Азербайджан да спре настоящите военни дейности“, каза той в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

Обединени нации

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза пред Al Jazeera, че ситуацията в Нагорни Карабах е „много обезпокоителна“.

„Много е важно всички дейности да бъдат прекратени и двете страни да се върнат към продължителен диалог, за да избегнат по-нататъшни сблъсъци“, каза той.


Германия

Азербайджан наруши обещанието си, като прибягна до военни действия в Нагорни Карабах, германският външен министър Annalena Baerbock каза.

„Обещанието на Баку да се въздържа от военни действия беше нарушено. Азербайджан трябва незабавно да спре обстрела и да се върне на масата за преговори“, каза Бербок в кулоарите на Общото събрание на ООН (ОС на ООН) в Ню Йорк.

Съединени щати

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще проведе спешни разговори във вторник с всички страни, за да сложи край на „вълнуващата“ операция на Азербайджан, каза служител.

След откриването на пътя за помощ в понеделник, „ние се надявахме, че ще успеем да се адаптираме към по-дългосрочните проблеми“, заяви американски служител при условие за анонимност според агенция Ройтерс, „така че това прави този инцидент за една нощ особено груб и особено опасен”.

Франция

Париж призова за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на кризите.

„Няма претекст, който да оправдае подобно едностранно действие“, каза френското външно министерство в изявление, добавяйки, че то „заплашва хиляди цивилни, вече засегнати от едномесечна незаконна блокада и което противоречи на усилията на международните общност за постигане на споразумение чрез преговори.“

Катрин Колона, външният министър, каза, че операцията на Баку е „незаконна, неоправдана, неприемлива“.

„Бих искала да подчертая, че ние държим Азербайджан отговорен за съдбата на арменците от Нагорни Карабах“, каза тя пред журналисти в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg