Във всички областни градове в понеделник започват "Дни на отворени

...
Във всички областни градове в понеделник започват "Дни на отворени
Коментари Харесай

Във всички областни градове ще се извършват прегледи за туберкулоза

Във всички регионални градове в понеделник стартират "Дни на отворени порти " за безвъзмездни прегледи за туберкулоза, оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Кампанията ще продължи до 16 март.

Поводът за самодейността е идният Световен ден за битка с туберкулозата - 24 март, който тази година ще бъде под наслов "Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза ". В интервала 2009-2017 година, в границите на Дни на отворени порти, интервюираните за туберкулоза лица са били 102 979, като от тях 1 122 са били диагностицирани с туберкулоза и са били ориентирани за лекуване, а 3 992 са били обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна зараза.

През последните години в страната ни се следи наклонност за понижаване на заболеваемостта - от 39.1 на 100 000 през 2006 година до 21.3 на 100 000 през 2016 година Туберкулозата е лечимо заболяване, в случай че бъде открита в точния момент и бъде извършено качествено лекуване, съобразено с интернационалните стандарти.

В България диагностиката, лекуването и профилактиката на заболяването са безвъзмездни за всички, без значение от техния здравноосигурителен статус. На интернет страницата на Министерство на здравеопазването е оповестен лист с лечебните заведения, включени в акцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР