Във всички наръчници по отглеждане на домашни любимци се твърди,

...
Във всички наръчници по отглеждане на домашни любимци се твърди,
Коментари Харесай

Как поведението на домашния ни любимец влияе върху нас?

Във всички наръчници по развъждане на домашни любимци се твърди, че стопанинът на домашният питомец е главната фигура във взаимоотношението сред индивида и животното. Това е несъмнено е по този начин, защото индивидът се грижи за своя домакински другар, виновен е за него, занимава се с възпитанието и образованието му и около този директен контакт животното попива доста черти от характера на своя притежател, най-много от неговото държание.

Човекът е този, който оформя животното в процеса на израстването му, заради което всички препоръки са ориентирани към него като моделът на подражателство и този, който задава разпоредбите.

Има обаче и още един аспект на взаимното въздействие сред притежател и питомеца му, на който по-рядко се обръща внимание. Това е отражението на страстите на животното върху стопанина. То се следи най-много при притежатели на по-тревожни домашни любимци.

Ако да вземем за пример кучето изпитва непрекъснато безпокойствие поради нрава си, а стопанинът не намира вярната формула, с цел да облекчи това му положение, той самият стартира да се усеща беззащитен, а оттова уязвим и незадоволен. Тревожното държание на домашния любим става изява на тези вътрешни тежнения. Това може неусетно да промени и характера на самия човек.

Влиянието на домашните любимци върху стопаните може да се окаже задоволително мощно и в противоположната посока. По-темпераментите и нервни хора може да успокоят страстите си, с помощта на индиферентните си домашни любимци.

В това отношение някои мързеливи кучешки породи могат да бъдат потребни, само че като цяло котките са безусловно нужното домашно животно при умишлено търсене на повече успокоение в домашна конюнктура.

Пухкавите мъркащи писани са знак на безчувственост и мързел и увличат и индивида да забави темпото и да се отпусне. Не инцидентно експертите предлагат на нервните хора да галят котки. Тяхното умерено мъркане прогонва всяка паника.

Докато поддържат връзка с други представители на типа на своите питомци, изключително притежателите на кучета, хората също трансформират държанието си, стават по-социални, по-контактни, научават се да бъдат основатели на контакти. Така че взаимното другарство сред двете страни - човек и домакински любим, може да даде доста освен на животното, само че и на индивида, стига стопанинът да се възползва от това въздействие.

 Собственик на котка

Вече знаете по какъв начин държанието на домашния любим въздейства на стопанина и може да извършите най-хубавия избор на животно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР