Във време, когато всяка фирма и организация има нужда от

...
Във време, когато всяка фирма и организация има нужда от
Коментари Харесай

Какво не знаем за интернет домейните

Във време, когато всяка компания и организация има потребност от уеб страница, познаването на най-важните аспекти на пълноценното уеб наличие към този момент е от основно значение за бизнеса

Значението на интернет наличието през днешния ден нараства с всеки минал ден и към този момент съвсем няма компания или различен вид организация, която няма или не възнамерява в близко бъдеще да сътвори личен уеб страница. Все повече физически лица също построяват персонални уеб сайтове, с цел да показват себе си, уменията или концепциите си. Уеб наличието става все по-достъпно, а с това става все по-важно да се осведомяваме за главните аспекти, свързани с направата на личен уебсайт. А може би първият и най-значим измежду тях е изборът на интернет домейн. В идващите редове ще ви разкажем по-подробно какво съставляват домейните, за какво съществуват, по какъв начин са зародили и на какви типове се разделят.

Какво съставляват?

Домейнът съставлява комбиниране от знаци, което образува името на даден уеб страница – да вземем за пример superhosting.bg. Той се изписва в браузъра, с цел да получим достъп до уеб страницата. Домейните вземат участие и при образуването на адресите за е-поща – да вземем за пример [email protected]. Всеки домейн е неповторим за себе си и в интернет няма по какъв начин да съществуват два идентични домейна. Това прави домейна значим маркетингов инструмент и фирмен актив, съпоставим по своето значение с комерсиална марка.

Защо съществуват домейните?

Най-общо казано: за облекчение на хората, употребяващи интернет. Причината е, че компютърните мрежи употребяват за връзка така наречен IP адреси и това важи също за най-голямата допустима компютърна мрежа в света – интернет. Тези IP адреси обаче не са лесни за запомняне от хората и наподобяват примерно по този начин – 91.196.125.21. Новата версия 6 на Интернет протокол (IP – Internet Protocol) ги прави още по-сложни за запомняне. За да не се постанова при достъпването на всеки уеб страница в интернет да изписваме в браузъра сходни дълги и нищо не означаващи за нас поредици от числа, са измислени домейните. Най-често те имат смисъл, лесни са за запомняне и са доста по-разбираеми за хората. А особено основана световна мрежа от DNS сървъри се грижи за преобразуването на домейните в съответните IP адреси.

Как са се зародили?

Първото домейн име, записано в миналото в интернет, е Symbolics.com – през далечната 1985 година и е било благосъстоятелност на едноименния компютърен производител от Масачузетс, Съединени американски щати. Към края на същата година в целия свят са регистрирани общо шест домейна, а през 1992 година техният брой е достигнал 15 000. за съпоставяне, през днешния ден този индикатор надминава впечатляващите 329 милиона.

Как можем да се сдобием с домейн?

Тяхната регистрация е платена и се реализира елементарно от упълномощени за това регистратори. Най-големият български подобен регистратор е СуперХостинг.БГ, който предлага домейн имена в множеството най-популярни зони –.com,.net,.org,.eu,.bg и доста други. Едно значимо конкретизиране, което би трябвало да знае всеки притежател на уебсайт е, че домейните най-често се заплащат за избран интервал от време – година или повече. Домейнът е цифрова благосъстоятелност. Важно е той да бъде регистриран на името на физическото лице или организацията, която ще го ръководи.

Какво съставляват домейните от първо равнище?

Т.нар. Generic top-level domains (gTLDs) или „ общи домейни от първо равнище “ се изобразяват с поредност от знаци, намиращи се след точката – в края на всеки интернет адрес. Такива са да вземем за пример.com,.net,.org,.info,.edu,.gov,.biz и други Те се управляват от организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), която дава на разнообразни компании правото да ги продават. Това са първите, най-популярни и най-широко публикувани все още домейн зони. За разлика от тях знаците, изписани от ляво на последната точка в интернет адреса, се назовават домейни от второ равнище. Неотдавна организацията ICANN пусна на пазара над 100 нови общи домейни от първо равнище (gLTDs), които разшириха доста опциите за персонализиране на даден уеб страница и избор на по-подходящо име – измежду тях са да вземем за пример.site,.shop,.blog,.live,.hotel,.cars,.music,.news,.global,.secure и доста други.

Национални домейни

За разлика от gTLD, националните домейни от първо равнище (т.нар. ccTLD – country code top-level domain) подхождат на избрана страна. Те са изключително подобаващи, когато е значимо да се подчертава, че даден уеб страница е с национално покритие и има принадлежност към дадена страна. Администрират се от интернационалната организация IANA (Internet Assigned Numbers Authority), която е дала правото на национални регистратори да ги ръководят и продават. Националните домейни.bg се ръководят от организацията Регистър.БГ и могат да бъдат закупени от СуперХостинг.БГ.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР