Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището

...
Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището
Коментари Харесай

ЕК ни налага санкция заради отказа на фермери да ликвидират животните им

Във връзка с възпрепятстването на ветеринарните управляващи да унищожават огнището на чума по дребните преживни животни в град Болярово и продължаващото разпространяване на болестта отвън община Болярово, Европейската комисия ще предприеме нови наказания против България, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Изготвен е план за изменение на настоящо решение, съгласно което ще бъде увеличена територията с наложените рестрикции. Вместо 7 погранични общини, глобите ще обзет задачите Бургаска, Ямболска и Хасковска области. Според новите ограничавания ще бъде неразрешено излизането на животни и добитата от тях продукция отвън упоменатите области. Проекторешението ще мине на писмена процедура и се чака да бъде оповестено от Европейска комисия идната седмица.

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) неведнъж сигнализира за заплахата за нови рестрикции, откакто стопаните на стадото в Болярово Ана Петрова и брачният партньор й Тодор, дружно с техни съидейници, повече от два месеца попречват ветеринарните управляващи да унищожат огнището на болестта във фермата в Болярово, където бяха открити позитивни проби за чума по дребните преживни животни. Междувременно 11 животни умряха, съгласно стопаните – от преяждане.

След извършената регионална епизоотична комисия в Ямбол на 18 септември формалните ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопастност на храните направиха аутопсия на една от умрелите овце. Съгласно протокола за аутопсия, животното няма типичната находка за препитание с съсредоточен фураж. Констатирано е, че той е единствено 10% от търбушното наличие. Липсват и други признаци за препитание със зърно.

На 18 септември стопаните на фермата в Болярово и техните съидейници не разрешиха на ветеринарните управляващи да извършат инвентаризация на наличните животни в обекта, заради което не бе допустимо да се дефинира действителната смъртност в стадото. Вземането на кръвни проби също беше възпрепятствано от страна на стопаните, а съществуването на антитела за чума по дребните преживни животни не може да бъде установено на база аутопсия. В същия ден против ветеринарните управляващи беше осъществен и вандализъм. Лекият им автомобил беше надраскан с гвоздей, а експертите от БАБХ бяха подложени на вербално принуждение и получиха закани за разпра от страна на поддръжници на стопаните на животните в установеното огнище на чума в Болярово.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР