Във връзка с публикации в медиите относно начина на провеждане

...
Във връзка с публикации в медиите относно начина на провеждане
Коментари Харесай

Възобновява се процедурата по обявяване на защитена зона „Камчия“


Във връзка с изявления в медиите по отношение на метода на осъществяване на процедура та по публичен достъп на плана на заповед за оповестяване на предпазена зона Камчия “, на 26.01.2021 година министърът на околната среда и водите разпореди осъществяване на вътрешна инспекция. В понеделник, 01.02.2021 година беше направен отчет с №95-00-479/01.02.2021 година с който на министъра се рапортува за резултатите от осъществената инспекция и се предлага да бъде анулирана заповедта за оповестяване на предпазена зона Камчия “, която е оповестена в „ Държавен вестник “ бр. 5 от 19.01.2021 година и да бъде обновено производството по издаването й.

Проверката откри съществуване на механически проблем, заради който направеното съобщение на страницата на Министерство на околната среда и водите се разгласява на две места в раздела за публични разисквания в тематика „ Природа “. За предпазена зона BG0000116 „ Камчия “ оповестените линкове в едната част на страницата за публично разискване отварят остарели, архивни файлове от предходни публични разисквания през 2014 година В другата част на страницата се отварят правилните файлове. Проблемът е установен от механически лица още в първите дни от хода на публичното разискване и неточната информация е отстранена.

Предвид постъпилите редица мнения по оповестената за публично разискване план на заповед, излиза наяве, че заинтригувани жители и организации са взели присъединяване в процеса на взимане на решение по правилния план на заповед. При подготовката на окончателната заповед са взети поради всички постъпили мнения, в това число и тези, показани след крайния период.

Безспорно обаче зародилият механически проблем би могъл да докара до комплициране и основаване на причина за ограничение на правото за изложение на мнения, възражения и оферти, което може да бъде несъмнено като нарушение на административнопроизводствените правила, макар съществуването на правилната информация в същата графа на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите и отстраняването на казуса в първите дни от хода на публичното разискване.

В тази връзка, на 01.02.2021 г министърът на околната среда и водите разпореди предприемане на дейности за анулация на Заповед № РД-987/10.12.2020 година за оповестяване на предпазена зона Камчия “ и обновяване на производството по нейното издаване.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР