Във връзка с продължаващото тиражиране на неверни и манипулативни твърдения

...
Във връзка с продължаващото тиражиране на неверни и манипулативни твърдения
Коментари Харесай

Позиция на АЕЦ Козлодуй ЕАД

Във връзка с продължаващото тиражиране на погрешни и манипулативни изказвания по отношение на предварителния пуск на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ след планов годишен ремонт, заявяваме следното:
На 04.11.2021 година на уеб страницата на компанията е оповестена формалната позиция на АЕЦ „ Козлодуй “ по тематиката, подкрепена с обстоятелства, които са обществени и могат да бъдат тествани от всички заинтригувани лица. Въпреки това не престават изказванията за осъществени операции за милиони и за укриване на вътрешна информация, основани този път тутакси на актуализиране на данните в платформата за бистрота на ENTSO-E (07:39 CET на 01.11.2021 г.) – интернет уеб страницата на мрежовите оператори в Европейски Съюз.
Това не дава отговор на истината, защото АЕЦ „ Козлодуй “ освен не е задължена, тя няма достъп за издание на информация на тази платформа. В РЕГЛАМЕНТ (EC) № 543/2013, РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 714/2009, РЕГЛАМЕНТ (EC) № 943/2019 ясно са дефинирани размерът от данни, периодите и задължените за публикуването лица.
Задълженията на АЕЦ „ Козлодуй “ като търговски участник в пазара на електрическа сила са избрани в РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 1227/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила, които са отразени в Правилата за работа на проведен борсов пазар. Съгласно тях до 1 час от настъпване на събитие с въздействие върху пазара комерсиалните участници са длъжни да разгласяват информацията, и това обвързване атомната централа е изпълнила в цялостен размер и в период посредством наложителните осведомителни канали.
Твърденията, че седем часа е укривана вътрешна информация, вследствие на което е облагодетелствана избрана компания, са погрешни. Те приказват за неналичието на каквато и да била експертна подготвеност както по европейската и националната законодателна рамка, обвързвана с пазара на електрическа сила, по този начин и по основополагащи правила за работа на обособените борсови сегменти.
Още по-тревожни и също по този начин погрешни са изказаните изказвания за съкратени размери на плануваните ремонтни действия на блок 6. Най-отговорно желаеме да уверим необятната общност, че след плановия годишен ремонт, преди блокът да бъде пуснат, е осъществена обстойна инспекция от Агенцията за нуклеарно контролиране, която приключи без установени забележки. В резултат на основаната организация всички планувани действия са изпълнени в цялостен размер. Едва по-късно пускът на блока е вероятен. До края на годината се чака създадената електрическа сила да е на равнището от предходните години, с което АЕЦ „ Козлодуй “ способства за минимизиране на отрицателните резултати от ценовия потрес.
Остро възразяваме против всевъзможни опити за целеустремено манипулиране на публичното мнение и нагнетяване на обществено напрежение, още повече в изискванията на комплицираната обстановка с растящите цени на електрическата сила в района и Европа. Няма да допуснем въвличането на АЕЦ „ Козлодуй “ в сходни дирижирани сюжети с користни цели.
Държим да подчертаем, че АЕЦ „ Козлодуй “ като производител на електрическа сила, опериращ напълно в пазарна среда, се отнася с извънредно висока отговорност както към дейностите, свързани с обезпечаване на сигурността и надеждното произвеждане, по този начин и към комерсиалната активност. Категорично заявяваме, че всички дейности на АЕЦ „ Козлодуй “ при пуска на 6 блок са разумни, поредни, пазарно насочени и законово регламентирани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР