Във връзка с открита изложба в юридическия факултет на университета

...
Във връзка с открита изложба в юридическия факултет на университета
Коментари Харесай

Реакция на МВнР по повод на изложба в Белградския университет под надслов „Престъпления над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./“

Във връзка с открита галерия в юридическия факултет на университета в Белград, озаглавена „ Престъпления над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./ “, която получи отрицателен публичен отзив в България, по напътствие на управлението на Министерство на външните работи шефът на дирекция „ Югоизточна Европа “ госпожа Ваня Андреева проведе  диалог с госпожа Славица Панич, краткотрайно ръководещ на посолството на Сърбия в България.

В рамките на диалога българската страна изрази мощна угриженост от показаните в изложбата тези, определяйки ги като израз на нападателна агитация, ориентирана против България и против развиването на добросъседски връзки в района. Припомнено бе, че според заключенията на Съвета на Европейски Съюз по разширението от 13 декември 2022 година, от страните – кандидатки за участие в Европейски Съюз се чака да поставят решителни старания за процесите на помиряване и непоклатимост в района, в това число посредством превъзмогване на наследството от предишното. В подтекста на процесите на европейска интеграция, Съветът на Европейски Съюз чака да бъдат избягвани всевъзможни дейности, които оказват отрицателно въздействие върху развиването на добросъседските връзки. Конкретно от Сърбия се изисква да работи за усилване на добросъседските връзки и да способства за стабилността и помиряването в района.

На този декор организирането на събитие в навечерието на новогодишните празници, ориентирано против България, има очевидна пропагандна цел и подклаждане на краен шовинизъм. Приемаме организирането му като част от дневния ред на избрани среди, които работят против добросъседските връзки сред Сърбия и България.

Изразяваме и съществени опасения, че сходни прояви ще бъдат употребявани за прояви на диалект на ненавист против българското национално малцинство в Сърбия.

Подобни дейности по никакъв метод не могат да бъдат обсъждани изолирано от цялостния подтекст на настоящите проблеми в по-широкия район. Те са показателни за преднамерено и едностранно пояснение на отминали събития, по метод, налагащ трайни разграничителни линии в обществата и опровержителен на европейските полезности.

Във връзка с информациите в общественото пространство, че въпросното събитие е било подкрепено от Министерството на културата на Сърбия, българската страна чака да бъде осведомена дали държавни институции на Сърбия са подкрепили сходно мероприятие, ориентирано против развиването на добросъседски връзки с България.

Бихме желали да имаме вяра в искреността на жестовете на помиряване и създаване на доверие сред държавните ръководители на нашите две страни. Пример в това отношение бе поднасянето на венци и поклонението пред паметника на Нешков връх край Цариброд от страна на президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич. Подобни знакови събития на най-високо равнище датират от дълго време, само че биват систематично ерозирани от сходни „ начинания “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР