Във връзка с натрупани задължения на „Топлофикация София“ АД към

Във връзка с натрупани задължения на „Топлофикация София“ АД към ...

Текущите вземания от когенерацията на Топлофикация София ще отиват в Булгаргаз.Във връзка с натрупани задължения на „Топлофикация София“ АД към „Булгаргаз“ ЕАД в Министерството на енергетиката бе проведена среща с представители на двете дружества, Столична община и Столичен общински съвет. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова както Булгаргаз като доставчик на природен газ, така и Топлофикация София имат специфични задължения към обществото. Софийската топлофикация е най-големият клиент на Булгаргаз – с около 35% от общата консумация на природен газ в страната.

По време на срещата страните постигнаха съгласие текущите вземания на „Топлофикация София“ ЕАД от продажбата на високоефективна електроенергия да постъпват директно в „Булгаргаз“ ЕАД. По този начин ще бъдат покрити част от задълженията и ще се постигне устойчивост на плащанията.

Припомняме, че Топлофикация "София" от години дължи милиони на "Булгаргаз" като поетапно се опитва да ги погасява. Сегашното решение би подобрило финансовото състояние на "Булгаргаз", смятат експерти. В същото време обаче може да се влошат финансовите резултати на столичното парно, което също разчита на тези средства.

Източник: 3e-news.net