Във връзка с направено по-рано днес, изявление на служебния вицепремиер

...
Във връзка с направено по-рано днес, изявление на служебния вицепремиер
Коментари Харесай

Прокуратурата опроверга Демерджиев за инцидента на Околовръстното: Само МВР може да задържа за 24 ч

Във връзка с направено по-рано през днешния ден, изказване на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, по отношение на дейности на магистрати при Софийска градска прокуратура (СГП), показваме следното мнение:

Изказванията на министъра не дават отговор на истината и обстоятелствата по делото и не кореспондират с плануваните условия в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

По-рано през днешния ден служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че наблюдаващият прокурор не е разрешил арест на служителите на реда, участвали на злополуката на Околовръстното на 25 септември, при която " Порше " се удари в автомобил и лиши живота на един френски жител, а различен пострада тежко.

Тогава беше формирано досъдебно произвеждане против Димитър Любенов. Тогава след следствие на " Вътрешна сигурност " са били открити двама служители на реда с патрулка, които са се движели по маршрута на Порше-то.

" Информацията беше неотложно докладвана на прокуратурата, която бе осведомена в детайли със записите. Служителите от дирекцията срещнаха в детайли наблюдаващия прокурор със записите, които откриват тези дейности. Те предложиха двамата чиновници да бъдат арестувани за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се подхващат неотложни дейности. След като наблюдаващият прокурор се срещна с материалите, той не разреши на чиновниците да извършат тези дейности, пое надзор върху въпросното следствие и ни предизвести, че не би трябвало да огласяваме данни, с цел да не пречим на следствието. Естествено, ние се съобразихме с това, единствено че тези последици бяха поднесени като опит да се показа, че полицията е прикривала служителите на реда в тези дейности. Нищо сходно ", безапелационен бе Иван Демерджиев.

От прокуратурата опровергават изказванията на Демерджиев. Съгласно закона, регламентиращ дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а точно член 72 от ЗМВР, само и единствено органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са направили закононарушение. Тези отговорности са отвън пълномощията на прокуратурата, изясняват от СГП.

Чл. 64 алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс регламентира дейностите на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане единствено и само до 72 часа на обвинено лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да реши дали да вземе мярка за неотклонение „ задържане под стража ”.

Към привличане на обещано лице в качеството на обвинен, според член 219 от Наказателно-процесуален кодекс, се пристъпва откакто се съберат задоволително доказателства за съпричастността му към осъществяване на закононарушение от общ темперамент. В случая такива не са били налице, защото формираното досъдебно произвеждане е в самото си начало.

По-рано през днешния ден, 04.10.2022 година, Софийска градска прокуратура даде детайлности по случая:

По мотив информацията, че Д. Л., упрекнат за злополуката от 25.09.2022 година на Околовръстен път, се е употребил с полицейска протекция в нощта на злополуката, Софийска градска прокуратура осведоми следното:

С разпореждане от 29.09.2022 година, след предоставена от СГП инспекция, прокурор в СГП образува досъдебно произвеждане за това, че на 25.09.2022 година в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно състояние, не е изпълнило служебните си отговорности за да набави за себе си и за другиго полза и от това са настъпили обилни нездравословни последствия – закононарушение по член 282, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс. Разследването беше предоставено на екип от следователи от отдел „ Следствен “ на СГП поради наредбата на член 194, алинея 1, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс, съгласно която следствието на закононарушения, осъществени от държавни чиновници по член 142, алинея 1, т. 1 от ЗМВР се организира от следователи.

При следствието по делото за пътнотранспортното произшествие с разпореждане от 28.09.2022 година наблюдаващият прокурор разпореди на органите на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи голям брой съответно посочени дейности, свързани с определяне дали е имало патрулни коли по пътя на автомобила, ръководен от обвинения, дали същият е бил спиран за инспекция и дали такава е била осъществена, надлежно от кои чиновници и какво е открила инспекцията, бил ли е в непосредствена непосредственост до автомобила на обвинения патрулен автомобил, който е/не е подхванал съответни дейности, преди настъпването на ПТП и други

В осъществяване на постановлението от чиновници на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи са подхванати съответните дейности и резултатите от тях са докладвани в СГП.

С разпореждане наблюдаващият прокурор по делото за злополуката отдели относимите от това наказателно произвеждане материали, които бяха приобщени към формираното досъдебно произвеждане за закононарушение по работа.

Незабавно по необходимост следователи от отдел „ Следствен “ на СГП направиха съответните дейности по следствието за събиране на доказателства.

Активните процесуални дейности на СГП са ориентирани към откриване на обективната истина посредством провеждането на обективно, всестранно и цялостно следствие в сходство с условията на закона.

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.

Продължава осъществяването на дейности по следствието.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР