Във връзка с медийни публикации и запитвания относно изключването на

...
Във връзка с медийни публикации и запитвания относно изключването на
Коментари Харесай

“Ай Си Джи Би” АД за изключването на две автоматични газорегулиращи станции от проекта за изграждане на IGB

Във връзка с медийни изявления и запитвания по отношение на изключването на две автоматизирани газорегулиращи станции от плана за създаване на междусистемна газова връзка Гърция-България, плановата компания “Ай Си Джи Би” АД дава следните разяснения:

Автоматичните газорегулиращи станции (АГРС) са уреди, които са с съществена функционалност контролиране на налягането и премерване количеството на природния газ на местата, в които преносният газопровод свързва други мрежи или уреди. Първоначално в техническия план на газопровода IGB са планувани две АГРС – една наоколо до Димитровград и една до Кърджали.

АГРС на Димитровград е проектирана, защото в първичните предвиждания е била планувана втора точка на присъединение на IGB към мрежата на „ Булгартрансгаз “ ЕАД с изключение на свързването при Стара Загора. Другата АГРС наоколо до гр. Кърджали автентично е предопределена за улеснено присъединение към съществуващата газоразпределителна мрежа в района.

Решението за отпадане на двете АГРС е взето от Съвета на шефовете на “Ай Си Джи Би” АД още в края на 2019 година Съветът се състои от общо 8 души – по четири от страна на всеки акционер в плановата компания. Решението е стимулирано с справедливи аргументи, свързани с събитието, че „ Булгартрансгаз “ ЕАД не е съгласувало втора точка за присъединение с преносната мрежа на националния метафоричен оператор. “Ай Си Джи Би” съветва въпроса с КЕВР, като регулаторният орган е оставил на преценката на националния метафоричен оператор единодушието за присъединението на IGB в региона на Димитровград. Такова единодушие не е получено, което надлежно постанова отпадането на оборудването, което без плануваното присъединение губи механически смисъл и предопределение.

Въпреки отпадането на АГРС Димитровград, “Ай Си Джи Би” е запазила опцията за присъединение към преносния газопровод на други мрежи или уреди посредством отклоняване на територията на кранов възел 4А.

При приемане на решението за АГРС-Кърджали Съветът на шефовете е взел поради два аспекта. На първо място, първичното оборудване е с потенциал, преизпълнен неведнъж потреблението в района. Освен това, лицензиантът за активността по разпределението на природен газ на територията на Кърджали е изразил неведнъж единодушие да построи за своя сметка АГРС и другите нужни уреди за присъединение и по-късно да трансферира част от тях на оператора на IGB. Това решение е изцяло в сходство с нормативните условия и най-много – изцяло в полза на плановата компания и нейните акционери. Преговорите с лицензианта са в напреднал етап, има към този момент съгласувана точка за присъединение и следва сключване на контракт за присъединение. Лицензиантът планува строителството на АГРС при Кърджали да приключи в унисон в влизането в комерсиална употреба на IGB.

За смяната са подхванати и нужните дейности по Закона за запазване на околната среда, а уведомлението за смяна в капиталовото желание е налично на уеб страницата на ICGB – оповестено на 30/03/2021 година

По отношение размера на контрактувана цена за двете станции като част от общия бюджет за създаване на интерконектора, в контракта за възлагане на планиране, доставка и строителство има ясни правила за осъществяването на промени в обсега на работата. Намаляването на цената се прави посредством издаване на разновидност, която към този момент е в ход. Договорът не планува това да става под формата на в допълнение съглашение. Това дава договорно право на възложителя, в случай че не реализира единодушие по параметрите на каквото и да е изменение, да дефинира самичък цената на понижението и да го удържи от последващи заплащания към изпълнителя на строителните действия. Проектната компания акцентира, че към строителя не са осъществявани никакви заплащания за двете уреди, които са отпаднали от плана.

Важно е да се означи, че въпреки финансирането за реализацията на IGB да е напълно обезпечено, проектанта компания не разполага с цялостния размер на бюджета и усвояването на средствата от европейските фондове се осъществя посредством възобновяване на направените разноски. Отпускането на всеки транш се случва единствено след верификация на разноските и на нужната документи, като се заплаща само за осъществени действия и за доставено съоръжение. Това подсигурява, че всички действия и процедури по реализацията на плана се извършват според всички законови условия. На процедура не съществува догадка, в която “Ай Си Джи Би” да може да усвои авансово финансови средства за отпаднали по план действия, нито може да направи надлежно заплащане към строителя за уреди, които няма да бъдат построени в границите на плана.

Изпълнението на интерконектора Гърция-България се прави при съблюдаване на всички европейски правила и законови правила и следва най-високите стандарти в сектора. Всички действия подлежат на непоколебим надзор както от страна на мениджмънта на плановата компания, по този начин и от страна на самостоятелни интернационалните институции, извършващи регулярни одити на плана.

Дружеството “Ай Си Джи Би” АД е планова компания, която се ръководи от Съвет на шефовете, състоящ се от 8 души, и от Общо заседание на акционерите. Всеки акционер номинира по 4 членове, а решенията в Съвета на шефовете и в Общото заседание се вземат само с единогласие. Компанията се съставлява от двама изпълнителни шефове, които работят и съставляват “Ай Си Джи Би” единствено дружно. Всяко решение за вдишване на обвързване или осъществяване на разход над 70 000 лв. се взема от Съвета на шефовете при съблюдаване на вътрешни корпоративни правила за разделяне на отговорностите и вътрешен надзор.

При по този начин основаната вътрешна конструкция на плановата компания нито едно решение, обвързвано с реализацията на IGB, не може да бъде взето еднолично, а всички основни решения, в това число и най-много такива за изменение на параметри като период, цена на строителство, се взимат само с цялостно единогласие от Общото заседание.

В частност, решението за удължение на периода за привършване на строителството и подписването на в допълнение съглашение към контракта за планиране, доставка и строителство, е взето на съвещание на Общото заседание, извършено на 17-ти март 2021 година, подкрепено единомислещо от акционерите в плана. Начисляването на наказателна клауза за закъснение на дейностите по контракта може да бъде осъществено и ще бъде договорно обосновано единствено откакто настъпи контрактуваният краен период, защото на този стадий удължаването е заради аргументи, поради които изпълнителят не дава отговор и не може да планува – а точно настъпилата световна пандемия от COVID-19. Подписаното съглашение показва края на 2021 година като период за осъществяване на линейната част на плана и регламентира стартирането в комерсиална употреба на интерконектора не по-късно от 1-ви юли 2022 година Проектната компания е заложила в контракта със строителя строги наказания при несъблюдение на договорните отговорности. При вероятно неспазване на посочените периоди за съответните действия “Ай Си Джи Би” АД няма да се поколебае да задейства плануваните клаузи за обезщетение. Към момента изпълнителят на контракта за строителство е дал уверения, че се движи по график и ще бъде подготвен със строителните действия до края на тази година.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР