Във връзка с изявления на бившия министър на вътрешните работи

...
Във връзка с изявления на бившия министър на вътрешните работи
Коментари Харесай

Прокуратурата вика Рашков за АМ Хемус

Във връзка с изказвания на някогашния министър на вътрешните работи доцент доктор Бойко Рашков в предаването по Нова ТВ „ На фокус “ от 20.11.2022 година, че „ има доказателства за доказателства на тези големи финансови запаси, които са изтекли към доближени към ГЕРБ компании “, Софийска градска прокуратура /СГП/ ще го призове по открития от закона ред за предоставяне на сведения пред наблюдаващия прокурор по отношение на това какво му е известно и с какви документи разполага по този случай.

Във връзка с следствието по делото „ Хемус “ Софийска градска прокуратура осведоми, че с разпореждане прокурор в СГП е отделил материали по отношение на договарянето и построяването на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „ Хемус “.

В тези материали, въпреки и непряко, се навеждат данни за вероятно съществуване на незаконна предприемчивост по отношение на осъществяването на подписани контракти и надлежно вероятно изпиране на парични средства (разплатените предплатено по тях).

С разпореждане от 16.09.2022 година на съображение член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) СГП е упълномощила на органите на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “-МВР (ГДБОП-МВР) осъществяването на инспекция по отделените материали и е дала съответни инструкции какви условия и по какъв метод следва да бъдат изяснени.

На 20.11.2022 година в предаването „ На фокус “, излъчено по Нова телевизия, доцент доктор Бойко Рашков, някогашен министър на вътрешните работи, направи следните изказвания: „ Има доказателства за доказателства на тези големи финансови запаси, които са изтекли към доближени към ГЕРБ компании. Парите са стигнали до кухи компании, от там до лица, които са ги употребили не за градеж на Автомагистрала „ Хемус ”, а са закупени скъпоструващи първокласни парцели в София “.

От това може да се заключи, че някогашният вътрешен министър разполага с съответна информация за методите за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за задачите, за които са употребени.

Подобна информация и до този миг не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП по делото „ Хемус “, нито е била докладвана от ГДБОП-МВР по инспекцията, предоставена по отношение на договарянето и построяването на лотове 7, 8 и 9 на Автомагистрала „ Хемус “.

Обстоятелства по отношение на придвижването на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, по този начин и за установяването на обективната истина по всички детайли от случая „ Хемус “.

Ето за какво доцент доктор Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези обстоятелства пред способените органи на прокуратурата по случай, който е в полза на българските жители.

С оглед на това, прокурор в СГП ще призове господин Рашков по открития в закона ред, с цел да даде пред него сведение по отношение на това каква информация му е известна за придвижването, местонахождението и използването на паричните средства, по кое време и по какъв метод същата му е станала известна с оглед нейната инспекция, както и по отношение на всички други условия, които вероятно са му известни и които могат да имат значение по случая.

Това е единственият метод, съгласно българските закони, известните на господин Рашков обстоятелства да бъдат предоставени на способените държавни управляващи, с цел да се реализира вярно използване на закона.

В тази връзка и поради горецитираното изявление на доцент доктор Бойко Рашков, в сходство с правната уредба, наблюдаващият инспекцията прокурор е счел за належащо някогашният вътрешен министър да бъде свикан и да се яви в СГП, с цел да извърши задължението си по закон, като съобщи всичко, което му е известно по случая.

В случай че доцент доктор Бойко Рашков уточни в своите пояснения съответни физически лица и/или търговски сдружения, от страна на СГП ще се извършат всички вероятни, според закона, дейности по отношение на парични средства, за които има данни, че са добити по незаконен метод.

СГП припомня, че явяването на господин Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово обвързване, каквото има и всеки различен български жител, според Конституцията и законите на страната, че всеки български жител е задължен да спомага за откриване на обективната истина, че е задължен да се яви, когато бъде свикан и да изложи всичко, което му е известно, според следните разпореждания:

Съгласно член 58, алинея 1 от Конституцията на Република България (КРБ), всеки български жител е задължен да съблюдава и извършва Конституцията и законите.

Член 145, алинея 1, т. 4 от Закон за съдебната власт гласи, че: „ При осъществяване на плануваните в закона функционалности прокурорът може: …4. да приканва жители или упълномощени представители на юридически лица, като при неявяването им без уважителни аргументи може да разпореди наложително довеждане; “

Според член 145, алинея 3 от Закон за съдебната власт: „ Разпорежданията на прокурора, издадени в сходство с неговата подготвеност и закона, са наложителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и жителите. “

А член 405, алинея 1 от Закон за съдебната власт открива, че „ Който не извърши предписание на арбитър, прокурор, следовател, държавен правосъден реализатор или арбитър по вписванията, обещано по съответния ред въз основа на този закон, се санкционира с санкция от 50 до 2000 лева, в случай че не предстои на по-тежко наказване. “

Чл. 205, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс: „ Когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, жителите са публично задължени да уведомят неотложно орган на досъдебното произвеждане или различен държавен орган. “;

Призоваването и явяването на доцент доктор Бойко Рашков пред способените органи на прокуратурата се постанова и предвид на това, че изявления в общественото пространство, пък били те и от лице, заемало поста вътрешен министър, не могат по закон да бъдат употребени като доказателства в възможен предстоящ развой, защото обективната истина в наказателното произвеждане според член 13, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс се разкрива само и единствено по реда и със средствата, планувани в Наказателно-процесуален кодекс, а измежду тях обществени изявления не са планувани.

Освен това обществените изявления на господин Рашков са лишени от конкретика, която да разреши на прокуратурата да извърши инспекция на твърдените от него обстоятелства.

Бившият министър на вътрешните работи ще бъде поканен да показа на прокуратурата и документите, с които вероятно разполага.

Работата по инспекцията на СГП продължава, като се правят голям брой дейности за изясняване на обстоятелствата и за преценка дали са налице задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, което би предпоставило формиране на наказателно произвеждане.

За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.

Във връзка с следствието по делото „ Хемус “ осведомяваме, че по него бяха привлечени в качеството на обвинени общо девет лица за длъжностно заграбване и изпиране на пари:
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР