Във връзка с изтичане мандата на съдебните заседатели към Окръжен

...
Във връзка с изтичане мандата на съдебните заседатели към Окръжен
Коментари Харесай

Открита е процедура за определяне на съдебни заседатели от община Долни чифлик 


Във връзка с приключване мандата на правосъдните заседатели към Окръжен съд – Варна, според наредбите на Закона за правосъдната власт и в осъществяване на Решение № 751 от 26.05.2022 година по Протокол № 38 и Решение № 774 от 30.06.2022г. по Протокол № 39 Общински съвет – Долни чифлик е избрал краткотрайна комисия и открива процедура за установяване на правосъдни заседатели за Окръжен съд – Варна.
В осъществяване на чл.67б от Закона за правосъдната власт на 28.03.2022г. е взето решение от Общо заседание на Апелативен съд – Варна, с което е избран броят на правосъдните заседатели за Окръжен съд – Варна, като за община Долни чифлик са избрани 3 /трима/ правосъдни заседатели. Според наредбата на чл.67, ал.1 и ал.3 от Закона за правосъдната власт претендентите за правосъдни заседатели, би трябвало да дават отговор на избрани условия.
Съгласно чл.67, ал.1 от Закона за правосъдната власт за правосъден заседател може да бъде определен работоспособен български жител, който:
е на възраст от 21 до 68 години; има сегашен адрес в община, която попада в границите на правосъдния регион на съда, за който кандидатства;има приключено минимум приблизително образование; не е осъждан за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията; не страда от душевен болести.
Съгласно чл.67, ал.3 от Закона за правосъдната власт правосъден заседател не може да бъде лице, което: е правосъден заседател в различен съд; е общински консултант от правосъдния регион, за който е избран; взе участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион, за който е определен.
Във връзка с горното, в период до 15.07.2022г., всички искащи да аплайват пред краткотрайната комисия за установяване на правосъдни заседатели за Окръжен съд – Варна, следва да показват в деловодството на Общински съвет Долни чифлик: гр. Долни чифлик, пл. “Тича “ № 1, ет.2, стая 16, в административната постройка на община Долни чифлик, заявление /по образец/ ведно с документите по чл.68, ал.3 от Закона за правосъдната власт, а точно:подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от тапия за приключено образование; здравно уверение, че лицето не страда от психическо заболяване;данни за контакт на две лица, към които общинските препоръки да се обръщат за препоръки; мотивационно писмо; документално единодушие /по образец/;декларация за липса на събитията по чл.67, ал.3 от Закона за правосъдната власт /по образец/.Документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че претендента е роден преди 16 юли 1973 година
Образци на документите /заявление, декларация за липса на събитията по чл.67, ал.3 от Закона за правосъдната власт и документално съгласие/ са разполагаем на претендентите в Общински съвет Долни чифлик (кабинет 16, етаж 2, в административната постройка на община Долни чифлик).
Документите се подават персонално в постройката на община Долни чифлик, кабинет 16, етаж 2 в период до 15.07.2022г.
Предвид наредбата на чл.68, ал.5 от Закона за правосъдната власт описът на позволените до присъединяване претенденти дружно с техните автобиографии, мотивационни писма и рекомендации и документи по алинея 3, т. 9 се разгласяват на интернет страницата на общинския съвет минимум 14 дни преди датата на чуването по член 68а от Закона за правосъдната власт.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР