Във връзка с информация за задържани от властите в Италия

...
Във връзка с информация за задържани от властите в Италия
Коментари Харесай

В МОСВ нямат информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Във връзка с информация за арестувани от управляващите в Италия боклуци, натоварени в жп вагони предопределени за България, от Министерство на околната среда и водите обявиха, че при тях не е постъпвала публична информация по случая.

Въз основа на оповестени фрагменти от министерството дефинират въпросните боклуци като смесени боклуци и би следвало да бъдат обект на процедура на предварителна писмена нотификация и единодушие, като могат да бъдат внасяни единствено за оползотворяване.

Съгласно член 98 от Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) се не разрешават транспортите на боклуци за Република България, предопределени за неутрализиране.

До този миг в Министерство на околната среда и водите не е постъпвало заявление за единодушие за транспорти на сходен тип боклуци с железопътен превоз от Италия за България, надлежно не е предоставяно позволение за подобен.

От Министерство на околната среда и водите прецизират, че не са известени от италиански способен орган за задържане на противозаконен транспорт, предопределен за България.

Във връзка със случая министърът на околната среда и водите Нено Димов е изпратил писма до управленията на Агенция " Митници ", Министерство на вътрешните работи и на Министерство на превоза, в които се моли за нараснало внимание и поддържане на засиления надзор върху вноса на боклуци, който беше въведен през лятото на тази година.

Още през август тази година за предварителна защита Министерство на околната среда и водите сезира контролните органи по Регламент 1013/2006 в лицето на Регионалните инспекции по околната среда и водите, Агенция " Митници " и Главна дирекция " Гранична полиция " за нараснала зоркост при транспортите на боклуци.

Предприети бяха превантивни ограничения за понижаване на евентуалните опасности за човешкото здраве и околната среда, произлизащи от отпадъците с генезис от импорт, като през септември министър Димов инициира взаимни инспекции на граничните и митническите пунктове, както и на черноморските пристанища, през които се вкарват или напущат територията на страната ни трансгранични транспорти на боклуци, като взеха присъединяване специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, Главна дирекция " Гранична полиция " и Агенция " Митници ".

През ноември министърът инициира също работни срещи с органите на Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници " за възстановяване на взаимоотношението сред контролните органи и повишение успеваемостта на контрола върху трансграничния транспорт на боклуци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР