Във връзка с епизоотичната обстановка със заболяването Инфлуенца по птиците,

...
Във връзка с епизоотичната обстановка със заболяването Инфлуенца по птиците,
Коментари Харесай

БАБХ събира спешно птицевъдите заради птичия грип


Във връзка с епизоотичната конюнктура със болестта Инфлуенца по птиците, при започване на тази седмица, БАБХ изпрати предложения към представителите на птицевъдния бранш за присъединяване в работна група по тематиката. Тя ще се организира на 5 ноември, понеделник, в постройката на Централно ръководство на БАБХ – София.

В програмата на инициираната среща са включени въпроси с висок приоритет като епизоотичината обстановка в страната и Европейски Съюз във връзка с Инфлуенца по птиците, подхванатите и плануваните бъдещи ограничения за предварителна защита и надзор на болестта в страната и други

БАБХ припомня, че по-рано тази седмица със  Заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (30.10.2018г.)  (БАБХ) доктор Дамян Илиев се вкара стратегия за засилен контрол на птицевъдните обекти по отношение на неподходящата епизоотична конюнктура в страната, обвързвана със болестта Инфлуенца по птиците. В нея са написани ограниченията, които би трябвало прецизно да се ползват и извършват, с цел да не се позволява разпространяване на болестта. Те включват биосигурност във фермите, по-висока периодичност на лабораторен надзор за доказване липса на зараза с вируса и предварителна защита в цялата страна, както и условието птиците да бъдат превозени единствено откакто са авансово лабораторно изследвани за съществуване на вируса.

Във връзка с оповестените нови две огнища на болестта в областите Пловдив и Хасково, Агенцията напомня, че за предварителна защита и понижаване на риска от разпространяване на инфекцията към огнищата със болестта Инфлуенца по птиците, се основават защитни зони и зони на наблюдаване, в които се не разрешава придвижването и търговията с птици и яйца за разплод като се изключи птици за неотложно кръвопролитие, чието придвижване е под формален надзор.

 

 

Птицевъдната промишленост е осведомена с епизоотичната обстановка в страната и наложените защитни ограничения. По този мотив се провеждат регулярни срещи сред БАБХ и представителите на птицевъдния бранш, каквато ще бъде и идната на 5 ноември работна група.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР