Във Виена започва най-трудната среща на Организацията на страните експортьори

...
Във Виена започва най-трудната среща на Организацията на страните експортьори
Коментари Харесай

Започва най-трудната среща на ОПЕК и страните извън картела


Във Виена стартира най-трудната среща на Организацията на страните експортьори на нефт (ОПЕК). Тя ще продълиж три дни в разнообразни формати, като от най-голямо значение за пазара е бъдещата заварка на участничките в ОПЕК и страните отвън картела, получила известност като ОПЕК +. Срещата се очартава сложна заради отхвърли на огромен брой страни да усилят добива. Предложение, стартирано по-рано от Русия.

Междувременно министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане е отказал да взе участие в срещата на страните производителки на нефт от ОПЕК и сраните отвън картела, която ще се състои на 23 юни във Виена и на която се възнамерява разискване на въпроса за краткотрайно нарастване на добива на нефт в границите на съглашението, оповестява организация Ройтерс.

Зангане декларира, че той ще излети от Виена на 22 юни, след срещата с представителите на страните, членуващи в ОПЕК. Той не счита да остава за договарянията с страните отвън картела, получил известност като ОПЕК+.

По думите на министъра, на срещата на ОПЕК надали ще се стигне до съглашение, защото това не е организация, на която Съединени американски щати могат да постановат инструкциите си. В частност Зангане счита, че американският водач Доналд Тръмп, който по-рано упрекна ОПЕК в неестествен растеж на цените на петрола, не може да дава инструкции.

„ ОПЕК не е част от министерство на енергетиката на Съединени американски щати “, декларира министъра на петрола н Иран.

„ Пазарът в този момент е политизиран от президента Тръмп...Бих желал да заявявам, че ОПЕК – това е самостоятелна организация, тя не е американска организация...ОПЕК не е организация, която би трябвало да извършва указания от президента Тръмп и следването на това предписание е доста значимо. Президентът Тръмп счита, че той може да накара ОПЕК да прави каквото и да е. Той сътвори комплицирана обстановка на пазара на нефт, налагайки наказания на значими страни, основателки на ОПЕК, на производители на нефт. И желае от ОПЕК, и чака от нея някакви дейности, с цел да са положителни цените. Мисля, че това не е почтено “, изяснява той позицията си.

Припомняме, че страните, които застанаха в основата на съглашението за ограничение на добива на нефт, т.е. ОПЕК +, Русия и Саудитска Арабия възнамеряват през тази седмица да излязат с публично предложение за гладко намаляване на договорката: нарастване на добива на нефт от началото на третото тримесечие. Русия към този момент даде публичност на предлагания от нея съответен вид – нарастване на добива от участващите в съглашението с 1,5 млн. барела дневно от третото тримесечие на тази година, с цел да се избегне прегряването на пазара.

Решението за нарастване на добива обаче занапред е ясно, че не се харесва на някои от страните от ОПЕК +. Иран, Ирак и Венецуела са срещу нарастването на добива на нефт и може да наложат несъгласие на предлагането. На този декор специалистите предвиждат като извънредно сложни договарянията, които следва да се проведат във Виена.

Дали решението ще бъде дефинитивно? Не е ясно. Министрите от 24-те страни, които вземат участие във виенското съглашение ще разискват решението в коридорите на семинара на ОПЕК, който ще се състои през днешния ден и на следващия ден (20-21 юни), по-късно на съвещанието на министерския комитет за мониторинг на съглашението ОПЕК+ на 21 юни, а също и на срещата на ОПЕК на 22 юни и най-после на общата министерска среща на ОПЕК + на 23 юни.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР