Във Виена министрите на външните работи на Гърция и Македония

...
Във Виена министрите на външните работи на Гърция и Македония
Коментари Харесай

Гърция и Македония ще търсят нов тласък в диалога за името с помощта на ООН

Във Виена министрите на външните работи на Гърция и Македония ще дадат начало на развой, който Скопие и Брюксел се надяват да форсира договарянията по въпроса за името.

Никос Коциас и Никола Димитров ще беседват със специфичния делегат на Организация на обединените нации в разногласието, Матю Нимиц след предизвестията на Гърция, че диалозите не вървят със скорост, която да разреши на Македония ускорената евроинтеграция, която желае.

Нимиц - който в края на декември даде подтик на предварителните диалози сред Атина и Скопие преди началото на разговора, - ще се срещне с Димитров и Коциас по обяд. За финален път той се срещна с тях във Виена на 30 март.

Това ще е втората от четири (в рамките на месец) опция за диалози сред двамата първи дипломати: по-рано през април те се срещнаха двустранно, а от началото на идния месец (3-4 май и 11-12 май) те ще беседват още два пъти в границите на две срещи в Гърция.

По-рано този месец министрите за пръв път започнаха да приказват за " времева рамка " в договарянията и метод на използване на бъдещото съглашение за името, за което съгласно македонските управляващи има четири благоприятни условия.

Представителите на Атина и Скопие обаче признаха, че сред тях има разлики - да вземем за пример за това дали договорът би трябвало да се скрепи с конституционни промени в Македония, по какъв начин би трябвало да се изписва новото име или дали не би трябвало да се смени и названието на народа в Македония, с цел да се избегнат " всевъзможни прояви на иредентизъм. "

В разгара на този спор Гърция предизвести Македония, че няма да може да получи покана от НАТО през май (както е възнамерявала, а решението за името е изискване за превъзмогване на гръцкото вето) поради бавния ход на договарянията. В контрастност с тази позиция еврокомисарят по въпросите на разширението е споделил по-рано тази седмица (според " Катимерини " ), че развръзката може да пристигна до 2 седмици.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4750)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР