Във Велико Търново започна прочистване на шахтите от листната маса,

...
Във Велико Търново започна прочистване на шахтите от листната маса,
Коментари Харесай

Улиците Побеляха! Ледена Стихия Попиля Велико Търново!

Във Велико Търново стартира пречистване на шахтите от листната маса, донесена от стичащата се вода. Събират се и материалите от градежи, също влачени от водата. Те ще бъдат извозени до депото за строителни боклуци. Мобилизирани са екипи на Оперативна програма „ Зелени системи “.

До момента няма информация за счупени клони, дървета или за вреди по покривите на здания. Единствено в кв. „ Слънчев дом “ има наранена покривна ламарина на блок, чието обезопасяване е ангажимент на етажната благосъстоятелност.

„ Ние сме най-засегнати. Връхлетя ни от запад-югозапад. Преди това удари Керека. Градушката бе с величина на лешник, а някои от късовете бяха дори колкото орех. Какво да ви кажа! Броим вредите. Имаме няколко отнесени улици, в това число и част от основната, която бе ремонтирана неотдавна. Реколтата е унищожена на 90%. Само дребна част, която е под оранжерии или мрежи, е непокътната. Големи са вредите и в полята с разсад на локалната компания „ Ава парк “, има и много развалени фиданки. Съвземаме се. Няколко години ни подминава, само че тази очевидно шансът не бе с нас. Природа е – какво да се прави “, разяснява кметът на Шемшево Кирил Ангелски.

„ Село Леденик е под надолнище и безусловно са отнесени много настилки от улици. Реколтата се пресява. Трудно се устоява на такава буря. Подали сме всички провали в Община Велико Търново. Чакаме помощ и от там “, заключи управникът на Леденик Антон Кръстев.

Аналогична е и обстановката в Самоводене, което също бе връхлетяно от градоносния облак към 17:00 часа във вторник. Природната буря не подмина и Пушево, където в продължение на съвсем 20 минути се изсипа мразовит дъжд. По думите на кметицата Юлия Костадинова към 30% от дворните посеви са унищожени. „ Съсипа лозята, разсадите – домати, лук, чесън, пипер, картофи… Има счупени клонки на плодните дръвчета. Тепърва ще се прави оценка на провалите на нивите отвън селото, само че допускам и там има съществени вреди “, съобщи тя. Местните са възмутени от бездействието на Изпълнителна организация „ Борба с градушките ” и следващия й пропуск да отбрани реколтата. Възрастните хора, които създават зеленчуци за персонални потребности, всекидневно постоянно са най-засегнати от градушката, защото няма кой да покрие загубите им, до момента в който огромните аграрни производители ще вземат някой лев от застраховките и държавната помощ, компенсираща пропадналите площи, разясняват поданици на Пушево. Обилният дъжд преди градушката пък е отворил огромен ров на зов в центъра на селото, осведоми Юлия Костадинова.

„ Той се намира на стръмно място и водата повлече цялата маса пръст по шосето. Разпоредих незабавно да стартира разчистване на улицата, с цел да се възвърне автомобилното придвижване “, съобщи тя. Кметицата е уведомила за казуса зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който уверил, че ще спомага от ВиК да създадат нужното за асфалтиране на изкопа. В Беляковец обстановката е сходна. По думите на основния експерт в кметството Надя Пушкарова-Нейкова дъждът и градушката били с огромен интензитет и създали на сито земеделските площи, в които до дни трябвало да има жътва. Останалите неунищожени зеленчуци и плодове пък са ожулени от ледените парченца и няма да имат добър търговски тип. „ Всичките плодчета ще отидат за ракия. Тази година няма да ги излагаме за обмен, тъй като другояче ще се наложи да им сложим неуместно ниска цена “, разяснява Васил Иванов от Беляковец. По отношение на инфраструктурата естествената буря пожалила селото, като единствените проблеми, които основала, били запушени шахти. Единици са земеделските производители, съумели да спасят реколтата си без провали. Един от тях е Емил Елефтеров от Самоводене, който преди време взел ограничения против градушката посредством слагането на мрежа. Плетката съумяла да издържи на ледените парчета и да резервира целостта на градината му.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР