Във Велико Търново стартира международният форум “Българския дух през вековете,

...
Във Велико Търново стартира международният форум “Българския дух през вековете,
Коментари Харесай

Акад. Антон Дончев и Теодоси Спасов сред участниците в международния форум “Българския дух през вековете” в Търново

Във Велико Търново започва интернационалният конгрес “Българския дух през вековете ”, който ще се организира от 13 до 15 април в Гранд хотел „ Велико Търново ”.

Събитието има за цел да сложи по този начин нужните ни Духовни мостове, които да свържат и обединят историята, вярванията и дейностите ни в днешно време към едно същинско единство. След първите два сполучливи форума във Велики Преслав, форумът се придвижва в Старата Столица и това не е по никакъв начин инцидентно.

Традицията ще бъде спазена и на Форума ще бъде осветен приносът на България и българите за духовното и културно развиване на Европа. В рамките на теоретичния семинар ще се следва цялостната последователност от най-ранните данни по нашите земи (пещерата Магура) през Варненската черноморска цивилизация и Ранното Средновековие до наши дни. Със свои презентации присъединяване ще вземат авторитетни български и задгранични учени,  изследователи и етнографи, измежду тях проф. Дамян ПопХристов, проф. Христо Смолянов, Юлия Боева и други.

Неповторимият акад. Антон Дончев ще разлисти неотворени страници от българска история, ще приказва за забравени полезности от нашето духовно завещание и преместването им от древността  през Средновековието и Ренесанса до нашето съвремие.

Специално за форума, даровитият български художник Павел Митков ще показа своята галерия “Просветление ”, в която ще бъдат включени напълно нови произведения въодушевени от Българския дух. Също по този начин в арт програмата на събитието ще бъдат показани платната със сакрални кодове на българската шевица, които ще могат да бъдат видени в експозицията на Росица Бакалова.  Гостите на форума ще се допрян и до посланията на глаголицата през платната в изложбата на художничката Антония Дуенде.

Гостите на събитието няма по какъв начин да не се върнат обратно във времето на Втората ни българска столица и Царевец през магията на светлинния театър „ Звук и светлина “, който е включен в програмата особено за Форума.

По традиция българската музика ще съпътства Форума, като кулминационната точка е концертът очакван във втория ден на събитието, в който специфичен посетител е Теодосий Спасов, а присъединяване още ще вземат няколко видни български реализатори: Трио „ Калина “, „ Ева квартет “, Иван Шопов и групировка „ Авигея “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР