Във Велико Търново се проведе тържествената заря-проверка по случай 144-ата

...
Във Велико Търново се проведе тържествената заря-проверка по случай 144-ата
Коментари Харесай

114 години независима България: Празникът завърши с тържествена заря

Във Велико Търново се организира тържествената заря-проверка по случай 144-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България.

В началото на церемонията бе изчетен цялостният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата „ Свети 40 мъченици “ във Велико Търново и прогласява страната ни за самостоятелна. Затова и до през днешния ден остарялата столица на страната ни е център на честванията.

Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, съобщи, че актуалните българи би трябвало да вникнем в мъдростта и уроците на нашите предшественици и да не разрешаваме да бъдем разделяни.

„ На 22 септември 1908 година в Търново всички камбани ехтят в празничен звън. Хората се прегръщат щастливи по улиците. Днес още веднъж съпреживяваме тези усеща. Днес пред нас още веднъж оживява обликът на цар Фердинанд, който тук, в историческата и духовна столица на България с манифеста си афишира волята на целия българки народ – страната ни сама да дефинира своя път на развиване. Колкото и години да минават, 22 септември и независимостта ще носят ярка светлина на нашия народ, на нас, на децата ни, на бъдещите генерации. Дълбок реверанс пред героите, пред тези, поради чиито каузи ние през днешния ден живеем в свободна, обединена и самостоятелна европейска България! Наш дълг е да ги прославим “, сподели Панов.

Слово произнесе и служебният министър-председател Гълъб Донев: „ Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ, е възклик, който като че ли чуваме и през днешния ден, въпреки и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединяване и самостоятелност са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска страна, основана през 681 година “

Донев прикани да не забравяме завета за единство, оставен ни още при започване на първата българска страна.

„ Нека следваме образеца на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да си подадем ръка над разграничителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! “, сподели министър председателят.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР