Във Велико Търново петима художници от арт група ДупИни“ промениха

...
Във Велико Търново петима художници от арт група ДупИни“ промениха
Коментари Харесай

Художници промениха с и инсталации знакови места във Велико Търново

Във Велико Търново петима художници от арт група „ ДупИни “ трансформираха със своите статуи и художествени съоръжения знакови места по пътя на туристите в остарелия град. 

Пет арт съоръжения трансформираха запустели фасади, руини от съборени къщи, само че и знакови исторически и културни обекти в старинния квартал „ Варуша – Юг “ във Велико Търново. Творбите са на художниците от група „ Дупини “ и са направени на тазгодишния им пленер в село Габровци.  

Абстрактни геометрични дървени структури е сложил Орфей Миндов пред лапидариума на Археологическия музей. Те са като вход-изход към предишното и сегашното, разясни създателят: 

„ Предизвикателството е освен мястото, а по-скоро експонацията в дейни градски среди, в дейни пространства, там където е директният контакт със фена, тъй като за мен въобще изкуство в градска среда съвсем липсва в България “. 

Сини керамични цветя е инсталирала сценографката Лидия Къркеланова върху Клуба на културните дейци до Колю Фичевата черква „ Св. св. Константин и Елена “:

Когато човек минава по тези стълби, може да огледа, в случай че не си гледа единствено в краката, да огледа нагоре и да си каже: А, сини телефончета, една изненада. Но допускам, че ще му стане прелестно и за мен това е премного като някакъв предстоящ резултат “.   

Свои съоръжения показват в остарелия град и художниците Румен Димитров, Катерина Милушева и Румен Рачков. Проектът им е подсилен от общинската стратегия „ Изкуство и просвета “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР