Във Велико Търново грешката с машинното гласуване се получи заради

...
Във Велико Търново грешката с машинното гласуване се получи заради
Коментари Харесай

Росица Матева: Машинното гласуване във Велико Търново спря заради човешка грешка

Във Велико Търново грешката с машинното гласоподаване се получи поради човешки фактор. Някой е дал неправилна листа за въвеждане в софтуера на машините, изясни в предаването „ Тази заран “ Росица Матева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК. Машинното гласоподаване във Велико Търново беше прекратено още при започване на изборния ден.

„ За мен е неприемливо районната изборна комисия да не ревизира най-късно в съботния ден какво се съдържа като данни в машината “, означи тя. По думите й ЦИК също има отговорност да поръча това на РИК.

„ Иначе машинният избор се случи, защото от 9400 машини към 20 не работеха – не потеглиха или имаха някакви проблеми. Доста огромен % от хората са дали своят вот с машини “, посочи Росица Матева.

За вота в чужбина тя означи, че явно броят на изборните секции зад граница е дребен. Препоръчахме на ЦИК да усили броя на съставите на секционните комисии, означи Матева.

За проблемите при предаването на протоколите тя изясни, че тук-там е имало недобра организация от районните изборни комисии и от съответните общини.

Беше неприемливо да бъдат карани хората да чакат на открито, навън или в рейсове, означи Матева.

„ Традиционно се чака, през нощта се обработват протоколите и се предават. Сега, поради този метод на разработване на протокола, беше ясно и предупреждавахме, че ще има доста неточности при попълването му, изключително при сборуването на преференциите, и това се сбъдна “, съобщи Росица Матева.

Според нея по-дългото очакване е било поради обобщаването на данните от гласуването на хартия и машинното гласоподаване, събирането им и преместването им на хартия.

Според нея грешките в протоколите не могат да повлияят на резултатите от изборите, тъй като обичайното гласоподаване на хартия е познато, резултатите от машинното гласоподаване се извличат от флаш паметта и се съпоставят с нанесеното в хартиения протокол.

Няма да има закъснение при оповестяване на резултатите, ще се разгласят в период, уточни Росица Матева. Необходимо е членовете на изборните комисии да бъдат подготвени, този път образованието беше единствено онлайн, напомни тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР