Във великденското си послание шапа Франциск призова да се ускори

...
Във великденското си послание шапа Франциск призова да се ускори
Коментари Харесай

Папа Франциск заклейми харченето на пари за оръжия във време на пандемия


Във великденското си обръщение шапа Франциск прикани да се форсира разпределението на имунизациите против COVID-19, изключително за бедните страни. Той назова " скандални " въоръжените спорове и военните разноски по време на пандемия, съобщи Ройтерс.

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден участваха напълно малко хора в базиликата " Свети Петър ", вместо големи тълпи вътре и извън на едноименния площад.

След като отслужи литургия, Франциск насочи посланието си " Към града и света ", в което обичайно прави обзор на проблемите по света и приканва за мир. " Пандемията към момента се популяризира, а обществената и икономическа рецесия остава сериозна, изключително за бедните. Въпреки това въоръжените спорове не стопират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално ", съобщи папата.

Франциск прикани да се постави край " на оръжейния екот в по този начин обичаната и превърната в мъченица Сирия, където милиони хора живеят в безчовечен условия, както и в Йемен, където събитията се посрещат с оглушаващо и скандално безмълвие, а също и в Либия, където се вижда най-сетне излаз от едно десетилетие на разногласия и на кървави конфликти ", съобщи Франс прес.

 Папата за повторно отслужи меса на Разпети петък без аудитория (снимки) Виж още

Главата на Римокатолическата черква също по този начин загатна хората, които застават на страната на демокрацията и надигат спокойно глас в Мианма, в която бе осъществен боен прелом и в която митингите се потушават със мощ от военните. Папата прикани интернационалната общественост да се притече на помощ на ливанския народ, който претърпява интервал на компликации и неустановеност.

Франциск изрази вяра, че израелците и палестинците ще намерят силата на разговора, с цел да реализиран устойчиво решение и повтори, че поддържа концепцията за излаз с две страни от израело-палестинския спор. Главата на Римокатолическата черква приветства и пътя на помиряването, стихотворец в Ирак, където той беше на апостолическа аудиенция предишния месец. Това беше първото му задгранично пътешестване от ноември 2019 година Папата разкритикува остро насилието и тероризма в Сахел и Нигерия и прикани за освобождението на пандизчиите в споровете в Украйна и Нагорни Карабах.

По отношение на епидемиологичната рецесия папата отдаде респект на медиците на първа линия в битката с ковид и прикани интернационалната общественост за един споделен ангажимент, с цел да се преодолеят закъсненията в доставките на имунизациите и да се насърчи тяхното шерване, най-много с най-бедните страни в света.

" Навсякъде по света пандемията за жал усили трагично броя на бедните и ускори отчаянието на хиляди хора ", напомни папата и прикани държавните управляващи да дават нужните помощи на засегнатите, които да са задоволителни за тяхното битие и издръжка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР