Във възрожденския двор на Регионалния етнографски музей в Пловдив с

...
Във възрожденския двор на Регионалния етнографски музей в Пловдив с
Коментари Харесай

„Седмицата на занаятите“ препълни Етнографския


Във възрожденския двор на Регионалния етнографски музей в Пловдив с музикална стратегия, приветствия, многочислени посетители и туристи, стартира ХІV-то издание на „ Седмицата на обичайните занаяти “.

След двугодишно спиране заради пандемията, в 14-тото издание  от 27 юни до 3 юли, акцентът е подложен върху преливането или играта на цветовете, което ще бъди илюстрирано посредством три радикално разнообразни занятия, каквито са плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца.

Както винаги  в двора на Куюмджиевата къща са показани доста и разнообразни занаяти, с цел да се види освен труда, само че и хората, които, макар компликациите, не престават да работят и да носят духа на традициите.

Посетителите могат да усетят тази магия, която майсторите трансформират в неповторими творби,  а самите занаятчии – в създатели.

Във всеки от дните през „ Седмицата на обичайните занаяти “  майсторите ще показват своите умения, ще образоват дребни и огромни, ще оферират на купувачите своите ръчно направени произведения. На 29-ти юни ще бъде отпразнуван Петровден.

По остарял български бит през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора сред чимширите в двора, ще има изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионалния етнографски музей.

 Както в деня на откриването, по този начин и през останалото време, гостите ще се насладят на осъществяванията на Фолклорен танцов отбор „ Иглика “ с живописен началник Венцислава Еленска. По мотив Седмицата е направен и хубав азбучник с информация и фотоси на майсторите и занаятите.

14-тата „ Седмица на обичайните занаяти “ откриха с приветствия доцент доктор Ангел Янков – шеф на РЕМ, занаятчия Кирил Коликов, Грозделина Георгиева – организатор в музея и Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив.

„ Радвам се, че в Седмицата на занаятите, която стартира през 2007 година, имаме едно твърдо ядро майстори, които са непрекъснати всяка година и непрестанно се усилват като брой. Но по-щастлив съм от обстоятелството, че те не са просто одобрени занаятчии, те са наши същински другари. Пожелавам на всички майстори добре пристигнали, да имат „ келепир и благодат “, доста въодушевление и задоволство “, сподели шефът на музея Ангел Янков.

„ Щастлив съм да видя толкоз доста и усмихнати хора през днешния ден. Много бих желал да кажа нещо и за добавената стойност на това събитие. Защото напъните, които поставяме – община, пловдивските музеи и ОИ „ Старинен Пловдив “ спомагат за това занаятчийството в Пловдив да бъде живо и да продължава да съществува. Това събитие  и панаирите на занаятите, които вършим два пъти годишно не са фойерверки. Те са същинска инвестиция в бъдещето, тъй като „ Седмицата на обичайните занаяти “ освен притегля туристи и носи положително въодушевление, само че е  и място, в което десетки деца се образоват на занаяти. А майсторите съумяват да възпламенят пламъка в техните очи и любовта към традициите. Седмицата, панаирите, Улицата на занаятите в Стария град са едно от нещата, които вършат Пловдив толкоз специфичен град! “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

Вижте какво следва в идващите дни:

29.06.2022 година (сряда)

9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, образование, базар

11.00 ч. Представяне на занятието писане на яйца и занаятчия Светла Ракшиева

Изпълнение на Фолклорен танцов отбор „ Иглика “ с живописен началник Венцислава Еленска

12.00 ч. Възстановка на Петровденски традиции

30.06.2022 година (четвъртък)

9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, образование, базар

11.00 ч. Представяне на занаята стъклодухане и занаятчия Иван Станев

Изпълнение на Фолклорен танцов отбор „ Иглика “ с живописен началник Венцислава Еленска

01.07.2022 година (петък)

9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, образование, базар

11.00 ч. Представяне на занаята плъстене и занаятчия Спаска Георгакева

02.07.2022 година (събота)

9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, образование, базар

03.07.2022 година (неделя)

9.00 ч. – 18.00 ч. Демонстрации, образование, базар
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР