Във фонд Пътна безопасност са натрупани около 60 млн. лв.

...
Във фонд Пътна безопасност са натрупани около 60 млн. лв.
Коментари Харесай

Управляващите ще изхарчат милиони за нови камери по пътищата

Във фонд " Пътна сигурност " са насъбрани към 60 млн. лева и тези пари би трябвало да се изразходват за камери по пътищата, осведомителни акции и образования на учениците. Това разгласи зам.-председателят на ГЕРБ и началник на парламентарната комисия по вътрешен ред Цветан Цветанов .
Вчера (23 април) на кръгла маса бяха показани и разисквани плановете на ръководещите за делене на настоящия Закон за придвижване по пътищата на три нови - Закон за придвижването по пътищата, Закон за водачите на моторни транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства.
Според Цветанов би трябвало да се откри метод " нарушителите да влагат в подобряването на инфраструктурата и на превантивната активност ". По думите му средствата във фонда, които се натрупват от пътни санкции, последователно се усилват, само че " не се разходват за нещо огромно, за някаква политика, която може да даде нужния резултат ".
Идеята му е да се закупят нови камери, които да наблюдават скоростта на водачите - да вземем за пример на една права от София до Пловдив да бъдат ситуирани три камери, които да вършат параленост и да усредняват скоростта, с която минава лидерът от първата до третата камера. " Тогава ще се види дали индивидът фактически е понижил скоростта си, или е приложил съответния тарикатлък, характерен за българския лидер - да мине пред камерата с ниска скорост и по-късно да ускори ", изясни Цветанов, представен от в. " Сега ".
Инициативата му се посрещна със песимизъм от участниците в полемиката. Христо Радков, ръководител на Българско обединяване на водачите, съобщи, че предходната година Министерство на вътрешните работи е изразходвало над 2 млн. лева за камери и тяхната поддръжка, а в това време по автомагистрала " Тракия " има сектори, на които даже няма маркировка.
Новата законодателна самодейност на ръководещите се посрещна със смесени усеща. Управляващите обясниха разделянето на настоящия Закон за придвижване по пътищата на три обособени закона с нуждата да се сътвори " по-стабилна уредба ", която да включи огромна част от разпоредбите, уредени сега в подзаконови нормативни актове. Пример за това е законът за водачите, който обаче участници в полемиката дефинираха като " скърпен с бели конци от няколко наредби ". А показания като нов Закон за придвижване по пътищата разкритикуваха като повтаряне на множеството разпореждания на настоящия закон със същото название.
" Не намерихме нов модел за ръководство на сигурността по пътищата. Административно-наказателна промяна няма. Не стана ясно дали законите лежат върху ясна тактика ", разяснява Диана Русинова от Института за пътна сигурност. " Законът би трябвало да бъде явен, прецизен и наличен за неговите ползватели. Нито едно от това не го виждаме сега ", добави Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. А съгласно Христо Радков единствената основна смяна е вкарването на лицензионен режим за сервизите и завишаването на някои наказания. Недоволни останаха даже и някои държавни органи. От Комисията за отбрана на потребителите се оплакаха, че им се вменяват контролни функционалности във връзка с вноса на авточасти, които не могат да изпълнят заради дефицит на хора и запаси.
" Много е елементарно, като има документ, да се подлага на критика ", отвърна вътрешният министър Валентин Радев, нервиран от рецензиите. Той даде период до 4 май на искащите промени да пратят своите оферти в Министерство на вътрешните работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР