Във Фейсбук е трудно да се познае дали това е

...
Във Фейсбук е трудно да се познае дали това е
Коментари Харесай

Трудно разпознаваеми са личните и официалните позиции на лидерите във ФБ

Във Facebook е мъчно да се познае дали това е формалната страница на една институция или не .
Това стана ясно от думите на доцент доктор Камен Спасов по време на показване на резултатите от Четвъртото годишно проучване на интернет страниците и профилите в обществените мрежи на 27-те най-големи общини в България в Българска телеграфна агенция. Изследването е проведено от Института за икономическа политика (ИИП) .

Няма по какъв начин да познаем оповестеното дали е публична информация или не , съобщи Спасов и даде образец с разнообразни профили на премиера Бойко Борисов в обществената мрежа. Човек не може да разбере дали е публична позиция на Бойко Борисов като министър председател, като водач на ГЕРБ или на личността Бойко Борисов.

Като решение на този проблем участвалите в проучването оферират да се обнови директива №4 и да се види какво и по какъв начин да има там. Технологиите за уеб страници към този момент са по-различни от времето, когато е основана тази директива .

Един от методите е на страницата на общината да има линк към Facebook страницата на съответната община и противоположното .

Доц. Спасов разкри, че мнозина не вършат разлика сред профил и страница във Facebook. Профилът е на физически лица, а страницата - на някаква организация. Мнозина не вършат разлика, сподели доцент Спасов. На формалните страници липсват данни за контакт . Логично е да има информация за контакт, телефони, адреси, имейли на съответната администрация.

Има 3 млн. българи във Facebook и те би трябвало да имат опция за контакт с администрацията .

Администрациите употребяват ФБ страниците като табла за разгласи, а той е основан като средство за разговор. Присъствието във Facebook води до опция да се води разговор сред този, който разгласява и тези, които го четат. Много малко отговори има. Социалните мрежи могат да бъдат и анонимни, сподели Спасов.

Относно поддръжката на интернет страниците, той сподели, че има общини, които не могат да си разрешат да заплащат на правист, камо ли на пиар. Въпросът е по какъв начин използваме едно средство. Да отделим нужния запас . Да се намерения по какъв начин да се дават административни услуги през обществените мрежи , предложи Спасов.

На същото мнение е и Мариана Трифонова от ИИП. Българите са във Facebook. Там администрациите би трябвало да търсят контакт със своите жители и да изясняват. Общуването в обществените мрежи е доста по-непосредствено, по-неформално. Според нея е добре да има и биографична информация за общинските съветници на страницата на общината.

На конференцията бе запитано за какво не може да се гласоподава електронно на локалните избори .

Имаше питания и за видеонаблюдението в някои общински здания. Бе даден образец с детските градини - по какъв начин ще бъде отразено общуването в детските градини, което се записва на видео с камери. То не нарушава ли персоналното пространство, попитаха присъстващи.

Над 67% имат интернет, а 63% са с настолен компютър . Процентът на семейства с достъп до интернет в София е един, а в северозападна България е по-различен.

Около 60% от семействата употребяват интернет най-малко един път на ден . Интернет не се употребява като средство за връзка с представителите на държавната администрация.

Само 1/5 от ползващите интернет семейства го употребяват за връзка с администрацията .

За разнообразни услуги, използването на интернет у нас е на двете крайности. България е преди всичко в Европейски Съюз за видеоразговори и на 5-то за прилагане на обществени мрежи. За банкиране сме на другата част на скалата.

В София платените локални налози са три пъти повече от тези, платени в Монтан а. Това е разумно - София е най-активния град и събираемостта на отговорностите в столицата е доста по-висока.

 Снимка 394000
Източник:

Относно приходите, общините разчитат на прехвърляния от централния бюджет - 65%, от данъчни и неданъчни доходи - 35% понижава броя на общинските такси.

Образованието е главен разход на общинските администрации .

За разноските си община Кърджали има в пъти по-високи разноски спрямо разноските на други общини - към 2,5 спрямо община Добрич . В Кърджали разноските надвишават междинните стойности на страната.

Общините дават пари за жилищно строителство, благоустройство, обществено подкрепяне и грижи . Варна се оправя по-ефективно от междинното, а Кърджали с два пъти по-голям дял разноски от междинните.

В Хасково 50% от общинските разноски отиват за обучение , дадоха образец от ИИП.

В София разходът за просвета е под междинния за страната, само че тук има доста държавни институции и потребността общината да разходва пари за просвета и по-малка.

Според Марияна Трифонова, старши анализатор в ИИП е целесъобразно да се унифицира електронния автограф, тъй като става все по-нужен .

Има прогрес за заплащане на локални налози и такси по електронен път. Някои от най-добре представящите се общини имат тази процедура.

Все по-рядко се употребяват анкетите и те са за по-незначителни въпроси. Липсва полемика за взимане на решения. Липсват отговори и модерация, счита Трифонова.

Някои от общините имат публични портали, само че още няма опция онлайн да се кандидатства за публични поръчки. Нужен е интегриран информационен метод за тази сензитивна информация , считат откривателите на електронните услуги на общините.

По време на разискването бе посочено, че съгласно Закона за публичните поръчки (ЗОП) Закон за обществените поръчки всички администрации и структури, които употребяват обществени средства, са длъжни да поддържат профил на купувача - това е обвързване по закон.

Еднотипни данни да се поддържат единствено в един указател, предложиха откривателите на електронните услуги и страници на общините.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР