Във фабриката на бъдещето на американския авиопроизводител Boeing сложните триизмерни

...
Във фабриката на бъдещето на американския авиопроизводител Boeing сложните триизмерни
Коментари Харесай

Boeing ще строи новите си самолети в метавселената

Във " фабриката на бъдещето " на американския авиопроизводител Boeing комплицираните триизмерни дизайнерскки планове ще бъдат изработвани благодарение на роботи, които приказват между тях, до момента в който инженерите на компанията по целия свят ще бъдат свързани между тях посредством устройствата за холограмна връзка HoloLens, създадени от Microsoft.

Това планува новата тактика на Boeing за сливане на интервенциите по планиране, произвеждане и услуги за самолетните компании в еднинна цифрова екосистема.

Тя би трябвало да бъде подготвена в идващите две години, оповестява Ройтерс.

Критиците обаче напомнят, че Boeing неведнъж е давала сходни смели обещания за цифрова гражданска война, само че до този миг резултатите са смесени. Източници, близки до компанията, настояват, че всеобхватните цели за възстановяване на качеството и сигурността са придобили по-голяма неотложност и значение, защото самолетният производител е изправен пред голям брой закани.

Boeing навлиза в 2022 година, борейки се за възобновяване на инженерната си доминация след рецесията с 737 MAX, като в същото време поставя основите на бъдещата си авиационна стратегия през идващото десетилетие - залог за 15 милиарда $.

Освен това компанията има за цел да предотврати бъдещи индустриални проблеми, като структурните дефекти, които забавиха стартирането на 787 Dreamliner през последната година.

Американският производител Boeing и европейският Airbus от десетилетия водят яростна конкуретна борба за международните пазари, само че през днешния ден тя се води на още един " фронт " - в заводите на компанията.

Главният изпълнителен шеф на Airbus Гийом Фори, който идва от автомобилната промишленост, даде обещание да създаде нови индустриални системи и да употребява " силата на данните “, с цел да усъвършенства своята индустриална система.

Досегашният метод на Boeing пък беше основан върху плавния прогрес и поредните стъпки в границите на обособени индустриални процеси, за разлика от " коренната промяна ", която предлага актуалният основен софтуерен шеф на компанията Грегъри Хислоп.

Едновременният подтик на двата самолетни колоса е емблематичен за цифровата гражданска война, която се случва в международен мащаб, защото съвсем всички стопански браншове - от производителите на коли до обществените мрежи, търят нови благоприятни условия за развиване във виртуалния свят, който Фейсбук назовава " метавселена ".

Как обаче метавселената – споделено цифрово пространство, основано на виртуалната действителност, може да работи в авиацията?

Подобно на Airbus, Boeing желае да построи за идващите си самолети виртуални триизмерни „ цифрови близнаци “ - реплики на самолета и на индустриалната система, които да могат да извършват симулации.

Тези макети ще бъдат свързани посредством така наречен " дититална нишка ", която съединява всяко парче от информация за самолета - от самото му начало, през условията на самолетните компании до милионите елементи и хилядите страници документи за узаконяване. Информацията се простира и оттатък вътрешните системи на компанията във веригите на нейните снабдители.

Според Хислоп над 70% от проблемите с качеството в Boeing са свързани с проблеми в дизайна. От компанията са на мнение, че благодарение на новите индустриални технологии новите самолети ще минават целия развой - от дизайнерските чертежи до пазара, единствено за четири или пет години.

Но проектът е изправен пред големи провокации.

Скептиците показват техническите проблеми на така наречен " мини-джъмбо " 777X на Boeing и на военния образователен аероплан T-7A RedHawk, които са създадени благодарение на цифрови принадлежности.

Освен това Boeing слага прекомерно огромен акцент върху възвръщаемостта на акционерите за сметка на световната софтуерна доминация и продължава да понижава разноските за научноизследователска и развойна активност.

Много от огромните играчи в авиоиндустрията, като производителя на части за самолети Spirit AeroSystems, към този момент вложиха големи суми в цифрови технологии. Големите производители на самолети имат партньорства с френския производител на програмен продукт Dassault Systèmes, само че стотиците по-малки снабдители нямат нужните капитали или човешки запаси, с цел да осъществят огромни софтуерни скокове.

Много от тях бяха отслабени от рецесията и пандемията от ковид, които последваха десетилетието на ценови напън от страна на Boeing и Airbus.

Ръководството на Boeing осъзнава, че цифровите технологии, сами по себе си, не са панацея. Те би трябвало да бъдат съпроводени от организационни и културни промени в цялата компания, считат представители на промишлеността, представени от Ройтерс.

Наскоро Boeing притегли инженера Линда Хапгуд, който управлява цифровата промяна в компанията. Хапгуд трансформира черно-белите хартиени чертежи на електрическата система на 767 в 3-D изображения и по-късно оборудва механиците с таблети и холограмни очила с добавена действителност HoloLens. Качеството се е подобрило с 90%, настояват вътрешни източници на компанията.

В новата си роля Хапгуд е наела инженери, които работят по основаването на " цифров близнак " за към този момент бракуван междинен аероплан, прочут като NMA. Boeing построи и първите си самолети T-7A в симулационна среда, следвайки дизайн, основан на цифров модел. T-7A беше пуснат на пазара единствено за 36 месеца.

Въпреки това компанията към момента се бори с дефицит на части, закъснения при проектирането и спомагателни условия за тестване.

Във фабриката на Boeing в щата Вашингтон, където се създават крилата за 777X в щата Вашингтон, оформлението и оптимизацията на роботите за първи път бяха направени цифрово. Но в дълготраен проект цифровата стратегия на американския авиопроизводител изостава с години и е изправена пред редица провокации за узаконяване.

„ Това е дълга игра. Всяко едно от тези старания беше ориентирано към обособени елементи от казуса. Сега това, което желаеме да създадем, е да намерим решение от край до край ", споделя Грегъри Хислоп.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР